Artis

Amsterdam 10 oktober 2001

Persbericht

Nieuwe tropische kas

Op woensdag 17 oktober opent Artis een geheel nieuwe tropische kas. In dit glazen paleis krijgt de bezoeker een indruk van het weelderige tropisch regenwoud van Borneo, het grote eiland dat voor een deel bij Indonesië behoort (Kalimantan) en voor een deel bij Maleisië. In deze indoor jungle ligt de nadruk op orchideeën en vleesetende planten. Voor de echte speurders zijn er ook nog diverse diersoorten te vinden.

De plantenwereld vormt een belangrijk thema in de Amsterdamse dierentuin. Het fraaie park met zijn grote collectie zeer oude bomen, de bloembollen in het voorjaar, de zomerbloemen en de bijzondere collectie kuipplanten zijn hier duidelijke voorbeelden van. Dit is de reden dat Artis ervoor gekozen heeft ook in het nieuwe deel van de tuin de plantenwereld een prominente plaats te geven.

In de Borneokas zal met name aandacht worden geschonken aan de vegetatie die voorkomt op een hoogte tussen de 700 en de 1.500 meter, het gebied juist beneden het nevelwoud. Dit gebied is erg kwetsbaar. Door ongecontroleerde houtkap en

een arme, snel groeiende bevolking, verdwijnt het regenwoud in een onrustbarend tempo. En daarmee ook duizenden dier- en plantensoorten die voor een groot deel alleen op dat eiland voorkomen.

Door de extra aandacht voor deze unieke biotoop hoopt Artis haar steentje bij te dragen aan bewustwording en behoud.


---