Consumentenbond

Nationaal betalingsverkeer moet gratis blijven

Consumentenbond dreigt met consumentenoproep en NMa

Het Europees Parlement heeft gisteren afgedwongen dat tarieven van nationaal en grensoverschrijdend betalingsverkeer gelijk moeten worden. De Consumentenbond vindt echter dat dit niet mag leiden tot het invoeren van kosten voor binnenlands betalingsverkeer. Banken in Nederland hebben laten doorschemeren dit te overwegen. Als dat gebeurt dan roept de Consumentenbond op om massaal van bank te wisselen. Als alle banken tarieven gaan voeren, zal de Consumentenbond de NMa vragen hiertegen op te treden.

Gisteren heeft de commissie economische en monetaire zaken van het Europees Parlement ingestemd met de "Verordening over grensoverschrijdende betalingen in euro". Deze verordening gaat uit van het principe dat een betaling van het ene naar het andere euroland door een consument evenveel moet kosten als een binnenlandse betaling. Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat ondanks de komst van de euro overschrijvingen naar het buitenland in 2000 15% duurder zijn geworden ten opzichte van 1999. De Europese consumentenorganisatie BEUC, waarvan de Consumentenbond lid is, dringt al lange tijd aan op het verlagen van de kosten voor grensoverschrijdend betalingsverkeer en staat dan ook achter het doel van deze richtlijn.

De Consumentenbond verbindt aan de verordening de eis dat het gelijktrekken van de tarieven niet betekent dat voor binnenlandse transacties kosten worden ingevoerd. Als dat gebeurt wordt de verordening verkeerd uitgelegd en bovendien is dit buiten alle proporties. Slechts maximaal 2% van het betalingsverkeer is namelijk grensoverschrijdend, 98% van alle transacties vindt op nationaal niveau plaats.

Banken dreigen toch misbruik te gaan maken van deze verordening door tarieven per transactie in Nederland in te gaan voeren. Als één bank dat doet zal de Consumentenbond consumenten oproepen massaal die bank te verlaten. Mochten alle banken tarieven invoeren dan is er sprake van kartelvorming. De Consumentenbond zal dan van de NMa eisen dat de tarieven afgeschaft worden. Kartelvorming is namelijk verboden. Al in augustus heeft de Consumentenbond bij de Nederlandse Vereniging van Banken aangedrongen om het binnenlandse betalingsverkeer gratis te houden.