Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Onderzoek Strafrechtelijke Opvang Verslaafden (SOV)

Een kleine groep verslaafden aan harddrugs pleegt een relatief groot deel van alle delicten in de grote steden. Een deel van deze groep langdurig verslaafden, ook wel 'veelplegers' of 'stelselmatige daders' genoemd, bij wie eerdere (drang-)interventies geen succes hadden, komen sinds 1 april 2001 in aanmerking voor een nieuw soort justitiële maatregel: de Strafrechtelijke Opvang Verslaafden (SOV). Het essentiële verschil met bestaande interventies is de uitoefening van dwang. De hoofddoelen van de SOV zijn overlastbestrijding en resocialisatie. Het SOV-programma is vooral gericht op praktische doelen op het gebied van werk, scholing en vrijetijdsbesteding. De penitentiaire inrichtingen in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht hebben een speciale SOV-afdeling ingericht. Vanuit deze steden vindt ook de aanmelding van deelnemers plaats. Daarnaast zullen ook vanuit de steden Arnhem, Nijmegen, Den Bosch, Eindhoven, Maastricht en Heerlen deelnemers komen.

Deze steden zijn ook medeverantwoordelijk voor de resocialisatiefase die deel uitmaakt van de SOV-maatregel. In opdracht van het ministerie van Justitie voeren het Trimbos-instituut en het Amsterdam Institute of Addiction Research (AIAR) een evaluatieonderzoek uit naar deze experimentele voorziening. Het Trimbos-instituut coördineert de procesevaluatie, en het AIAR de effectevaluatie, waarbij er een gezamenlijke verantwoordelijkheid is voor de resultaten van het onderzoek en de publicaties erover.

De procesevaluatie heeft een looptijd van drie jaar, en is onderverdeeld in een implementatiestudie en een interventiestudie. De implementatiestudie richt zich op de invoering van de SOV op de diverse locaties. Als de invoering eenmaal een feit is, wordt in het kader van de interventiestudie bekeken hoe de uitvoering van de SOV verloopt. Hierbij worden de volgende methoden gebruikt: analyses van schriftelijke stukken, en herhaalde afname van vragenlijsten en interviews. Informatie wordt verzameld bij gemeentebesturen, Openbaar Ministerie, politie, medewerkers van de verslavingszorg en reclassering, en bij deelnemers, medewerkers en bestuur van de SOV-programmas. Jaarlijks verschijnt een tussenrapportage. De eindrapportage van de procesevaluatie zal naar verwachting eind 2004 gereed zijn.

De uitkomst van de proces- en effectevaluatie samen is mede bepalend voor het besluit of de SOV al dan niet wordt gecontinueerd, en zo ja, op welke wijze.

* Judith Wolf/Annicka van der Plas (030) 297 11 00