Vlaamse Volksunie

Treinverkeer gegijzeld door partijpolitieke Waalse belangen (17/10/01)

Terwijl minister Durant gisteren nog beweerde dat er gewacht werd op de goedkeuring van het samenwerkingsakkoord door de gewesten, is het uitstel van de bespreking van het NMBS-hervormingsplan volgens de premier dan weer ingegeven door de komst van een advies van de Raad van State. Nochtans waren beide gegevens reeds lang bekend en verantwoorden ze geenszins het plotse uitstel van het parlementair debat. Alle mogelijke verzinsels en de bij voorbaat heftige ontkenningen ten spijt, wijst alles erop dat de regering terug zal zwichten voor een intussen traditioneel geworden PS-dictaat. Een aanpassing van het wetsontwerp in functie van de toegang van de vakbonden tot de Raad van Bestuur ligt in het verschiet. Of gaan minister Durant en de vakbonden over koetjes en kalfjes spreken?

Het uitstel bewijst voor de Nieuw-Vlaamse Alliantie nogmaals dat de NMBS volstrekt verworden is tot de speelbal van partijpolitieke en syndicale belangen. Met een doordachte visie op het mobiliteitsbeleid heeft dit alles niets van doen. In haar federaal mobiliteitsplan van oktober verleden jaar, kondigde minister Durant een nieuw beheerscontract en vervoersplan voor de NMBS aan. Later volgde de mededeling dat de regering werkte aan de oprichting van een Federaal Instituut voor de Mobiliteit dat zou waken over de uitvoering van het federaal, gewestelijk en Europees mobiliteitsbeleid op het vlak van het spoorverkeer. Niets kwam ervan dit alles in huis. Allemaal gebakken lucht, verpakking.
Net zoals de doelstelling om binnen 10 jaar het spoorverkeer met 50% te zien toenemen, nooit gerealiseerd zal worden.

Het is volstrekt schandelijk dat de treinreiziger gegijzeld wordt door partijpolitieke, Waalse belangen. Wanneer kloppen de groene en de Vlaamse partijen op tafel?

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Frieda Brepoels, fractievoorzitter Kamer

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be