Rijksuniversiteit Groningen

Meer inzicht in zeldzame stofwisselingsziekte GSD-1b

De stofwisselingsziekte GSD-1b (glycogeenstapelingsziekte type 1b) is erg zeldzaam. Maar inzicht in hoe deze specifieke stofwisselingsziekte kan leiden tot algemene, en veel voorkomende complicaties (zoals de ziekte van Crohn), is voor veel mensen van belang. Momenteel is er in Nederland slechts één GSD-1b-patiënt bekend. Daarom verrichte drs. Gepke Visser haar onderzoek in samenwerking met 16 andere Europese centra. Het resultaat van haar onderzoek is een aantal richtlijnen voor de behandeling van de aandoening.

Glycogeen is de opslagvorm van glucose in het lichaam. Patiënten met een glycogeenstapelingsziekte zijn niet in staat om het in hun lichaam aanwezige glycogeen te gebruiken. Dit komt door een erfelijk tekort aan bepaalde enzymen die nodig zijn voor de opbouw en afbraak van glycogeen. Mensen met type 1 van GSD missen het enzymcomplex dat een centrale rol speelt bij het op peil houden van de glucosespiegel in hun bloed. Zij kunnen alleen via de voeding hun glucosespiegel op het juiste niveau houden. Bij Type 1b van GSD is de functie van het enzym dat betrokken is bij het transport van glucose binnenin de cel gestoord. Visser toont aan dat patiënten met GSD-1b, naast de andere problemen die bij GSD-1 horen, ook een tekort hebben aan neutrofielen, een bepaald soort witte bloedcellen. En verder dat de functie van deze neutrofielen is gestoord. Omdat neutrofielen normaliter voor de afweer zorgen hebben GSD-1b patiënten veel last van infecties en ontstekingen, met name in de darm. Van de patiënten blijkt 77 procent te lijden aan IBD, een chronische darmontsteking (ook wel de ziekte van Crohn genoemd), terwijl deze diagnose bij veel van hen niet was herkend. Visser onderzocht het effect van een behandeling met GCSF, een medicijn dat het beenmerg kan aanzetten tot de productie van neutrofielen. Bij alle behandelde patiënten verminderde het aantal en de ernst van de darminfecties. Het is nog niet duidelijk waarom de neutrofielen bij GSD-1b patiënten niet goed functioneren, maar een mogelijke oorzaak is dat glucose nodig is bij de activering van de neutrofielen.

Zowel patiënten met GSD-1a als patiënten met GSD-1b hebben chronische diarreeklachten, maar Visser wist geen algemene oorzaak daarvoor te vinden. Het lijkt erop dat bij GSD-1b een verslechtering van de darmwand als gevolg van de ontstekingen de oorzaak is. /ImK

Gepke Visser (Noordwijk, 1957) studeerde geneeskunde in Groningen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de afdeling Metabole ziekte van de Beatrix Kinderkliniek in het Academisch Ziekenhuis Groningen. Het onderzoek is gefinancierd door de Stichting Erfelijkheid, Amgen BV en Aventis Pharma. Inmiddels werkt Visser als kinderarts metabole ziekten in het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Datum en tijd

woensdag 17 oktober 2001, 16.00 uur

Promovendus

mw. G. Visser, tel. (030)250 40 00, pieper 5091, fax (030)250 53 50, e-mail: g.visser-4@wkz.azu.nl (werk)

Proefschrift

Glycogen storge disease type 1b. Clinical and biochemical aspects and implications for treatment

Promotor

prof.dr. P.J.J. Sauer

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen