Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Veelgestelde vragen over miltvuur

Een publicatie bij het onderwerp Nationaal Coördinatiecentrum 17 oktober 2001
In de Verenigde Staten zijn twaalf gevallen van miltvuurbesmetting geconstateerd. De besmetting is waarschijnlijk met opzet verspreid. Wat is miltvuur, hoe kun je het krijgen en wat is er aan te doen?
Wat is miltvuur (anthrax)
Miltvuur wordt door anthrax-bacteriën veroorzaakt. Het is voor mensen een zeer zeldzame aandoening. Van tijd tot tijd komt het bij vee voor. Anthrax of miltvuur komt dus in de natuur voor, maar kan ook moedwillig verspreid worden. Men spreekt dan van een biologisch wapen. De anthraxbacterie kan barre omstandigheden overleven door sporen te vormen. Anthraxsporen komen tot leven als ze een goede voedingsbodem vinden. Bij de mens kunnen ze ziekten veroorzaken in luchtwegen, huid en darmen.
Besmetting via de huid
Als de anthraxsporen in aanraking komen met de huid, kunnen ze huidwondjes infecteren en veroorzaken dan meestal een milde, voorbijgaande ziekte. De ziekte is dan herkenbaar aan een zweer op de huid. Dit kan gepaard gaan met verschijnselen als hoofdpijn en lichte koorts. Slechts in een enkel geval leidt dit tot bloedvergiftiging met hoge koorts.
Besmetting via de luchtwegen
Geïnhaleerde sporen blijven meestal op de slijmvliezen in de bovenste luchtwegen steken. Enkele sporen kunnen uit de keel in de longblaasjes terechtkomen. Als de sporen zich ontwikkelen in de longen en naar andere organen uitzwermen, produceren ze een gifstof, met bloedingen, vochtophopingen en weefselafbraak als gevolg. Kenmerkend voor besmetting met miltvuur via inademing zijn: hoofdpijn, hoge koorts, buikpijn en inwendige bloedingen, bloed opgeven en ademhalingsmoeilijkheden. Miltvuur in deze vorm is vaak dodelijk.
Besmetting via de mond
Besmetting via de mond komt bijna nooit voor. Als de anthraxbacterie in de darmen komt kan hij koorts, misselijkheid en buikpijn veroorzaken. Deze vorm is niet dodelijk. Hoe lang duurt het voordat je ziek wordt?
Als je anthraxsporen inademt, kan het tussen negen uur en twee weken duren voordat je ziek wordt. Meestal treden de symptomen op na twee tot zes dagen.
Behandeling
Een behandeling met een bepaald antibioticum kan, als deze voor of onmiddellijk na het optreden van de eerste symptomen wordt toegediend, de kansen op overleving aanmerkelijk vergroten. Het is wenselijk binnen 24 uur na besmetting met de behandeling te beginnen. Hoe eerder de behandeling wordt begonnen, hoe effectiever hij is. De behandeling kent wel bijwerkingen. Het is dus niet nodig (en zelfs gevaarlijk) om met behandelen te beginnen als er geen reden voor is.
Bescherming
Er bestaat geen vaccin om miltvuur te voorkomen. In Amerika wordt aan militairen een vaccin aangeboden. Dit vaccin kent vele bijwerkingen en is dus niet geschikt om vooraf aan de bevolking toe te dienen. Een werkzaam vaccin kan niet op korte termijn worden geproduceerd, ook niet in het buitenland. Vaststellen van miltvuur
Van een verdacht pakketje kan binnen enkele uren worden vastgesteld of er miltvuursporen in zitten. Met medicatie hoeft pas gestart te worden, als miltvuursporen zijn vastgesteld. Als direct na de vondst onderzoek naar de miltvuursporen plaatsvindt, is na ontvangst van de uitslag voldoende tijd om met medicatie te starten. Om de ziekte definitief bij de mens vast te stellen, is nader onderzoek nodig (bacteriën op kweek zetten) dat langer duurt.
Meer informatie
Meer informatie over miltvuur kunt u vinden op de website van de Landelijke Coördinatiestructuur voor Infectieziektenbestrijding (www.lci.lcr.nl) en op de website van Postbus 51 (www.postbus51.nl). Voor vragen over miltvuur is een publieksnummer geopend: 0800 3008051.

Relevante links:
Internationaal terrorisme - dossier
Landelijke Coördinatiestructuur voor Infectieziektenbestrijding Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 51