Belgacom

17 oktober 2001

De Groep Infosources verkoopt zijn Franse IAP Infonie

De Raad van Bestuur van de Groep Infosources (Parijs, Nouveau Marché, 5416) heeft unaniem beslist al de activa verbonden met de franse activiteiten van de IAP Infonie (buiten werkkapitaal en aandeelhoudersleningen) over te dragen aan de groep Tiscali, via diens frans filiaal Liberty Surf Group.
Door de verkoop, die nog moet worden goedgekeurd door de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders van Infosources (op 23 november 2001), zullen de Franse activiteiten worden ondergebracht in de groep Tiscali die tot de leidende internettoegangsverschaffers in Frankrijk behoort. Tevens zal Belgacom, de moedervernootschap van Infosources, haar ambities kunnen toespitsen op de ISP-markt in België, waar de belgische Infosources-dochter Skynet de plaats van marktleider bezet.

Verkoop van Infonie

Ondanks talrijke toenaderingspogingen met Franse ISP's hebben de marktomstandigheden Infosources belet de externe groei te bereiken die nodig was om uit te groeien tot een vooraanstaande speler op de internetmarkt in Frankrijk. Door de huidige grootte van het klantenbestand van Infonie France en de hoge aanwervingskosten, konden aan de aandeelhouders onvoldoende perspectieven geboden worden op groei en rentabiliteit op middellange termijn.
De verkoop van de belangrijkste activa van de IAP Infonie (buiten werkkapitaal en aandeelhoudersleningen) zal gebeuren in cash voor de som van 5 miljoen EUR. Een eventuele cash toeslag op de verkoopprijs, ten bedrage van maximum 5 miljoen euro, kan verschuldigd zijn begin 2002, op basis van het aantal actieve Infonie-klanten op 31 januari 2002.

Door deze operatie zal Infosources haar IAP-activiteit verder zetten in België, via haar belgisch filiaal Belgacom Skynet.

In de marge van deze verkoop, heeft Belgacom ook de aandelen teruggekocht van de stichters-aandeelhouders van Infosources (zij vertegenwoordigen ongeveer 13% van het kapitaal buiten eigen ingekochte aandelen) aan 0,7 euro per aandeel, en heeft ze de bedoeling om dit aanbod uit te breiden naar de
minderheidsaandeelhouders van de groep aan 0,7 euro per aandeel. Na afloop van de terugkoop van de aandelen in handen van de stichters-aandeelhouders, zal Belgacom ongeveer 87% van het kapitaal van Infosources bezitten (buiten eigen aangekochte aandelen).

Vertrouwen in de toekomst van de internetactiviteiten van Belgacom

Pascal Methens, President van de Internet Business Unit van Belgacom en Voorzitter van de Raad van Bestuur van Infosources, en Philippe Lemmens, CEO van Infosources, onderstrepen dat de integratie van Belgacom Skynet in Infosources voor de Belgische ISP slechts een eerste stap was in een proces van externe groei op de Franse markt. De competitieve omgeving op de franse markt staat evenwel een bevredigende ontwikkeling van een franse pool in de weg. Daarom herziet Infosources haar externe groei-strategie en verkiest ze een oplossing waarbij Infonie aanleunt bij Tiscali, één van de europese marktleiders, die daardoor haar positie in Frankrijk versterkt.

Onlangs nog kondigde de groep Infosources een omzetgroei van 35% aan voor de eerste zes maanden van 2001, waarbij de omzet steeg van 31,3 miljoen EUR in het eerste semester van 2000 naar 42,4 miljoen EUR in het eerste semester van 2001. Deze groei is voornamelijk te danken aan de uitstekende resultaten van Belgacom Skynet in België, waar de omzet met 57% steeg (van 17,6 miljoen EUR in het eerste semester 2000 naar 27,7 miljoen EUR in het eerste semester 2001).

Deze economische vaststelling heeft de Raad van Bestuur van de groep Infosources ervan overtuigd, na raadpleging van de Ondernemingsraad, om het overname-aanbod van Tiscali te aanvaarden. Deze laatste verstevigt aldus haar positie in Frankrijk.