Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 17/10/2001


---

VU-studente haalt Nature met onderzoek naar pelikanen

Eigenlijk ging ze naar Senegal om onderzoek te doen naar wateronkruid dat daar de rivieren teistert. Maar biologiestudente Sarka Jiraskova was nog niet klaar met haar veldwerk of haar stageperiode nam een heel andere wending. Een Franse filmploeg, die onder andere Microcosmos heeft gemaakt, ging aan het werk met een bioscoopfilm over migrerende vogels. De acteurs, een groep roze pelikanen (Pelecanus onocrotalus), waren tegelijk onderwerp van onderzoek, waaraan Jiraskova mocht deelnemen. Een deel van het onderzoek verschijnt donderdag 18 oktober in Nature, met Jiraskova als derde auteur.

De studente hielp het film- en onderzoeksteam de pelikanen te trainen voor de film. De vogels, die in Frankrijk uit het ei waren gekropen en als kuiken terug in Senegal kwamen, moesten leren achter auto´s, boten en vliegtuigjes aan te vliegen. Verder nam Jiraskova deel aan het onderzoek dat nu in Nature komt, naar het energieverbruik van pelikanen als ze in formatie vliegen. De onderzoekers telden ook vanuit de lucht het aantal pelikanen in het gebied, door middel van een methode die remote sensing heet en het onderwerp van Jiraskova´s stageverslag is.

Het was een bijzondere ervaring voor Jiraskova: "Natuurlijk was het fantastisch om met die beesten mee te vliegen. Dat heeft de nadelen zoals ongemak op het door militairen beheerde biologsche station, zeven dagen per week werken in the middle of nowhere, aanhoudende huidinfecties en onderlinge onenigheden in het niet doen vallen." Uiteindelijk duurde haar verblijf in Senegal ruim een jaar, waarin ze ook in Kenia is geweest. "Langer hoefde niet", zegt Jiraskova.