Rijksarchiefdienst

Japanse ambassadeur neemt nieuwe onderzoeksgids over Japans-Nederlandse relaties in ontvangst

Het Algemeen Rijksarchief in Den Haag presenteert op donderdag 18 oktober de Japan - Netherlands search guide. Deze gids in de vorm van een digitaal zoekprogramma, omvat een onvoorstelbare hoeveelheid gegevens over Nederlandse contacten met Japan, Japanse personen, Japanse organisaties en de Japanse cultuur vanaf 1600 tot heden. De gids zal in ontvangst genomen worden door de Japanse ambassadeur in Nederland, dhr. K. Togo.

De zoekgids is niet alleen van groot belang voor Nederlandse en Japanse historici, maar biedt door zijn gedetailleerdheid ook andere wetenschappers unieke onderzoeksmogelijkheden. De Nederlandse archieven vormen een bijzonder rijke onderzoeksbron. Zo doet het KNMI momenteel onderzoek naar het klimaatverschijnsel El Niño, aan de hand van meteorologische waarnemingen van de Verenigde Oostindische Compagnie op het Japanse eiland Deshima, die in het Algemeen Rijksarchief bewaard worden. De nieuwe onderzoeksgids kan bij dit soort onderzoeken een belangrijk hulpmiddel vormen.

Tussen Japan en Nederland bestaat zoals bekend een eeuwenoude band, die begon toen Nederlanders in de 17-de eeuw het exclusieve recht werd verleend een factorij (handelspost) te vestigen in het land van de Rijzende Zon. In 1995, vijftig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, zette de Japanse regering het programma voor 'Vrede, Vriendschap en Uitwisseling' op. In dit kader werken de Japanse ambassade en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie samen aan het programma Historical Research between Japan and the Netherlands, dat wetenschappelijk onderzoek en het verzamelen van documenten over de geschiedenis tussen Japan en Nederland behelst. De nieuwe Japanse database maakt deel uit van dit programma.

De Japan - Netherlands search guide is ook uit archivistisch oogpunt heel bijzonder. Zo zijn de vindplaatsen van de bronnen tot op het laagste niveau beschreven, hetgeen geresulteerd heeft in een onvoorstelbare hoeveelheid gegevens. Uniek is de database omdat het de eerste zoekgids is die volgens de regels van Internationale Archiefraad ICA is opgezet. Het Algemeen Rijksarchief heeft met de speciaal hiervoor ontwikkelde methode een internationale primeur.

De geschiedenis houdt nooit op en de vorming van archieven gaat voortdurend verder. Daarom zal het ARA deze database regelmatig aanvullen. Bovendien zijn op dit moment de Amsterdamse archiefcollecties nog niet beschreven. Het gaat dan om de collecties van het NIOD, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en de museumarchieven.