Provincie Noord-Holland

Persbericht, 17 oktober 2001

Luchtkwaliteit regio Schiphol licht verbeterd
De luchtkwaliteit in de regio Schiphol is de afgelopen jaren licht verbeterd. Bijna 70% van de luchtverontreiniging afkomstig is van bronnen buiten de regio. De grootste lokale bron is het wegverkeer: 28%. Het vliegverkeer draagt veel minder bij aan de luchtverontreiniging, gemiddeld 1 tot 2%, alleen in Badhoevedorp is 5 tot 7% gemeten. Dit blijkt uit onderzoek dat TNO in opdracht van de provincie Noord-Holland en Schiphol heeft uitgevoerd. TNO heeft daarbij onderzocht hoe groot de bijdrage van lokale bronnen is aan de luchtkwaliteit in de regio. De onderzoeksresultaten worden bevestigd door metingen vanaf 1994.

Aanleiding voor het TNO-onderzoek was de behoefte duidelijk inzicht te krijgen welke bronnen de luchtkwaliteit in de regio Schiphol bepalen. Op basis daarvan kunnen de rijksoverheid en de provincie de milieuvergunningen voor de luchthaven actualiseren. De provincie Noord-Holland is voor de Wet Milieubeheer bevoegd gezag voor 'landzijdige' milieuactiviteiten op Schiphol, het ministerie van Verkeer en Waterstaat voor de luchtvaart. Naar verwachting volgend jaar starten procedures om de milieuvergunningen aan te passen.

Belangrijkste bevindingen vanaf 1994
In 1994 startte de provincie Noord-Holland op eigen initiatief met luchtkwaliteitmetingen rond Schiphol. Het provinciale meetnet bestaat uit drie meetpunten rond de luchthaven. Sinds 1997 werkt de provincie nauw samen met de luchthaven Schiphol op het gebied van onderzoek naar luchtverontreiniging. Naast metingen zijn periodiek ook zogeheten verspreidingsberekeningen uitgevoerd. Deze geven inzicht in welke mate verschillende bronnen bijdragen aan de luchtverontreiniging. Uit alle berekeningen en metingen van de afgelopen jaren blijkt het volgende:
* de luchtkwaliteit voldoet aan de wettelijk vastgestelde grenswaarden;

* de luchtverontreiniging in de regio Schiphol is vergelijkbaar met die van andere stedelijke gebieden in Nederland;
* de luchtkwaliteit is sinds 1994 iets verbeterd.
Resultaten recent onderzoek TNO
TNO heeft bronmetingen uitgevoerd, o.a. aan vliegtuigen en wegverkeer. Verder is op 59 plaatsen in de omgeving van de luchthaven de luchtkwaliteit gemeten. Het onderzoek was gericht op vluchtige koolwaterstoffen. Dit zijn stoffen die o.a. vrijkomen bij verbrandingsprocessen en geurklachten (benzine- of kerosinestank) kunnen veroorzaken. De belangrijkste conclusies zijn:
* De luchtkwaliteit wordt beïnvloed door bronnen binnen én buiten de regio. Bijna 70% van de vervuiling komt van buiten de regio Schiphol binnen waaien;

* Locale bronnen met invloed op de luchtkwaliteit zijn het wegverkeer, op- en overslag van kerosine op Schiphol en het luchtverkeer (inclusief 'taxiën');

* het locale wegverkeer draagt gemiddeld 28% bij;
* de bijdrage van op- en overslag van kerosine en het luchtverkeer bedraagt gemiddeld 1% respectievelijk 2%. In Badhoevedorp is hierbij 5% respectievelijk 7 % gemeten.

Inlichtingen: Carlo Schoonebeek, bureau Lucht- en Zeehavenregio's tel. (023) 514 39 73