Gemeente Hoogezand-Sappemeer

persberichten

(terug)

Hoogezand, 16 oktober 2001 Persbericht 2001/75

Toekomsperspectief schoolverlaters onder de loep

De gemeente Hoogezand-Sappemeer wil een beter inzicht krijgen in de toekomstperspectieven van schoolverlaters op de arbeidsmarkt. Deze week wordt een enquête verspreid onder alle inwoners van Hoogezand-Sappemeer die op 1 oktober van dit jaar 17 of 18 jaar zijn. Voor de 50 snelste inzenders stelt de gemeente een cd-bon beschikbaar.

De enquête, die door onderzoeksbureau AOB Compaz is opgesteld, inventariseert de opleidingen die jongeren hebben gevolgd (of nog volgen) en de diplomas die zij hebben behaald. Hoogezand-Sappemeer vervult in dit onderzoek een pilotfunctie voor de overige gemeenten. Het komend jaar zal het onderzoek ook in andere gemeenten binnen de regio worden uitgevoerd. De resultaten van het onderzoek zijn van belang bij de verdere aanpak van het project Voorkomen Vroegtijdig Schoolverlaters binnen de regio centraal Groningen.

Een opleiding bepaalt in sterke mate de kans op een baan. Voor jongeren geldt dit niet alleen voor vandaag en morgen, maar nog meer voor de toekomst. Hierbij is het van belang dat schoolverlaters in het bezit zijn van voldoende diplomas, vóórdat ze met een opleiding stoppen. Steeds meer jongeren stoppen voortijdig met een opleiding en gaan daardoor zonder startkwalificatie de arbeidsmarkt op. Met het oog op de overspannen arbeidsmarkt is dat voor jongeren vaak een aantrekkelijk alternatief. Met name de groep jongeren zonder startkwalificatie hebben een grotere kans om hun baan weer kwijt te raken als er slechtere tijden aanbreken, bijvoorbeeld als het minder goed gaat met een bedrijf.