European Union

TOGO


---
Brussel,
18 oktober 2001

12657/01 (Presse 355)

P 161/01

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie

over Togo

De Europese Unie maakt zich ernstig zorgen over de verslechtering van het politieke klimaat in Togo, waardoor de door de kaderovereenkomst van Lomé in het vooruitzicht gestelde democratische parlementsverkiezingen in het gedrang komen. De Europese Unie benadrukt dat zij groot belang hecht aan een ongehinderd, open en transparant verkiezingsproces.

De Europese Unie verzoekt president Eyadéma om mr. Agboyibo, zoals beloofd, in vrijheid te stellen. Zij wenst ook dat alle partijleiders aan de verkiezingen deelnemen. De Europese Unie verzoekt de regering voorts om alle politieke partijen vrije toegang tot de media te verlenen en de leden van alle politieke partijen vrij over het hele grondgebied te laten rondreizen.

De Europese Unie heeft kennis genomen van het voornemen van de voorzitter van de Nationale Assemblee om de kieswet en de grondwet te wijzigen. In verband met dit laatste neemt zij met belangstelling akte van de herhaaldelijk geuite toezegging van president Eyadéma om artikel 59 van de grondwet inzake de beperking van het aantal presidentiële ambtstermijnen te respecteren. De Europese Unie meent dat unilaterale wijzigingen van de kieswet in strijd zijn met de geest van de kaderovereenkomst van Lomé, die is goedgekeurd door alle in het paritair toezichtcomité (CPS) vertegenwoordigde politieke partijen.

De Europese Unie neemt nota van het standpunt van de Verenigde Naties, dat er een periode van vier maanden nodig is om de administratieve voorbereiding van de verkiezingen te voltooien. Ook neemt zij nota van het besluit van de onafhankelijke nationale verkiezingscommissie (CENI) om de datum van de parlementsverkiezingen uit te stellen. Zij verzoekt de CENI en de regering om in de komende dagen nieuwe data voor de verkiezingen vast te stellen.

De Europese Unie neemt nota van de opmerking van de Verenigde Naties dat de financiering van het verkiezingsproces zo snel mogelijk moet worden gegarandeerd en verzoekt de regering van Togo haar goedkeuring te hechten aan de begroting voor de verkiezingen en zonder dralen de in de CENI overeengekomen middelen vrij te maken.

De Europese Unie herhaalt haar steun voor het verkiezingsproces, mits alle kandidaten onvoorwaardelijk aan de verkiezingen kunnen deelnemen, en bevestigt dat voor dit doel 1,56 miljoen euro uit het Europees Ontwikkelingsfonds is gereserveerd. De Europese Unie steunt de aanbeveling van de Verenigde Naties dat zo spoedig mogelijk wordt voldaan aan het verzoek van de CENI om technische bijstand, en verklaart zich bereid deze bijstand te verlenen zodra de regering van Togo haar daarom verzoekt.

Tot slot doet de Europese Unie een dringend beroep op Togo om over te gaan tot de voor het sturen van Europese verkiezingswaarnemers vereiste ondertekening van het "Memorandum of Understanding".

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije, alsmede de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


---

---