FNV

Arbeidsmigratie geen structurele oplossing
FNV - publieksvoorlichting@vc.fnv.nl

Het werven van buitenlanders om de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen is geen goede oplossing. De FNV stelt een mix van maatregelen voor om het probleem te tackelen.

Arbeidsmigratie is geen structurele oplossing voor de knelpunten op de arbeidsmarkt. Dit zegt Nederlands grootste vakcentrale in een notitie over arbeidsmigratie. De FNV wil de knelpunten op de arbeidsmarkt oplossen door de arbeidsparticipatie en de arbeidsproductiviteit te verhogen.

'Er zijn nog kansen op de arbeidsmarkt. Er zijn ruim 700.000 mensen die een baan willen hebben. Deze groep bestaat voor een groot deel uit vrouwen, ouderen en vluchtelingen', zegt Kitty Roozemond, vice-voorzitter van de FNV. De vakcentrale wil de gevolgen van vergrijzing niet via migratie, maar via een mix van maatregelen op het gebied van werk en inkomen oplossen. Als blijkt dat sectoren of bedrijfstakken ondanks alle inspanningen toch geconfronteerd worden met vacatureproblemen, moet het wel mogelijk zijn om te werven in het buitenland. Voorwaarde is dan dat aan de werving een sectorale of CAO-afspraak ten grondslag ligt.

De FNV wil dat het vrije verkeer van werknemers binnen de Europese Unie zonder overgangsperiode ook voor mensen uit aspirant-lidstaten gaat gelden. Het vrij verkeer van werknemers is nu ook niet van toepassing op de zogeheten 'derdelanders'. Dit zijn mensen van buiten de EU die legaal in een lidstaat van de EU wonen, maar niet de nationaliteit van een EU-lidstaat hebben. De FNV vindt dat het vrij verkeer van werknemers ook op hen van toepassing moet worden verklaard.

De FNV is geen voorstander van een geheel nieuw stelsel voor het toelaten van buitenlandse werknemers. De Wet Arbeid Vreemdelingen fungeert nu als een ventiel voor de arbeidsmarkt en zal dat in de toekomst ook blijven doen. Volgens de FNV-notitie moeten er ruimere mogelijkheden voor asielzoekers komen om te werken. Ook bepleit de FNV de oprichting van een landelijk fonds om de studie van vluchtelingen te bekostigen.

Werving uit ontwikkelingslanden moet volgens de vakcentrale voldoen aan de voorwaarde dat het niet alleen ten goede komt aan het gastland, maar ook aan het land van herkomst. De brain-drain moet gecompenseerd worden met een brain-gain, bijvoorbeeld door het verbeteren van opleidingsmogelijkheden.

18 oktober 2001

Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op http://www.fnv.nl/nieuws. Meer weten over de Tijd campagne van de FNV?
Check: http://www.fnv.nl/tijd.