Nederlandse Vereniging van journalisten

Zelfstandigheidsverklaring verslechtering freelancers

De Tweede Kamer heeft op 18 oktober het wetsvoorstel met betrekking tot de nieuwe zelfstandigheidsverklaring en diverse amendementen aangenomen. Vanaf 2002 geeft de belastingdienst zelfstandigheidsverklaringen uit die zowel voor de belasting?, als de sociale verzekeringsplicht van toepassing zijn. Het Gak - of beter de opvolger het UWV (in oprichting) - heeft dus met de uitgifte niet van doen: de fiscus beslist voor beide terreinen. Het UWV kan wel achteraf ingrijpen: als bij een looncontrole bij de opdrachtgever geconcludeerd wordt dat de zelfstandigheidsverklaring ten onrechte gebruikt is - omdat de arbeidsrelatie een dienstbetrekking was -, volgt premienaheffing. Dit gebeurt bij de opdrachtnemer, die dan dus als werknemer wordt bestempeld. Zowel het werkgevers- als werknemersdeel van de premie kunnen op de opdrachtnemer worden verhaald. Anders is het als het de opdrachtgever/werkgever redelijkerwijs duidelijk moest zijn dat het een dienstbetrekking betrof. In dat geval moet deze de navordering betalen. De bewijslast hiervoor ligt bij het UWV. De nieuwe zelfstandigheidsverklaring moet zekerheid vooraf geven over de status van de opdrachtnemer. Dit uitgangspunt wordt echter niet gerealiseerd, vindt de NVJ. De nieuwe regeling is daarom een verslechtering voor freelancers. NVJ-secretaris Irene Konings: 'De mogelijkheid tot herziening achteraf komt weer terug, maar anders dan vroeger komt de naheffing nu ten laste van de werknemer. Hij zal uiteraard ook met terugwerkende kracht sociaal verzekerd raken, maar zal er voor ww en zw weinig baat bij hebben.'

Afschaffing OVAV
De bestaande zelfstandigheidsverklaringen, zoals de OVAV, zullen verdwijnen. Lopende verklaringen blijven geldig tot hun expiratiedatum. Omdat de OVAV per kalenderjaar wordt verstrekt, eindigt de geldigheid in alle gevallen per 31 december 2001. Audiovisuele zelfstandigen moeten dus per 1 januari 2002 een nieuwe verklaring aanvragen bij de belastingdienst (de 'Eenheid zelfstandigen' in Winterswijk). De NVJ raadt aan dit nu al te doen. De nu verstrekte VAR wordt dan per 1 januari omgezet in een VAR-nieuwe stijl. De reeds afgegeven VAR die zegt dat de houder winst uit onderneming geniet en zijn geldigheid (twee jaar na afgifte) behoudt, geldt vanaf 1 januari as. ook voor de Sociale Verzekeringen, zo is door betrouwbare bron bevestigd.
De Eerste Kamer behandelt het wetsvoorstel vermoedelijk in december. Het Landelijk instituut sociale verzekeringen (Lisv) komt eind dit jaar nog met een circulaire over een overgangsregeling. Niettemin vindt de NVJ dat de voorlichting aan het publiek zeer laat op gang komt.