Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Voor de wereldwijde markt

Apple boekt winst van $66 miljoen in vierde kwartaal

Bunnik, 18 oktober 2001 - Apple heeft de resultaten bekendgemaakt voor het vierde kwartaal van het boekjaar 2001, dat werd afgesloten op 29 september 2001. Het bedrijf boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van $66 miljoen, ofwel $0,19 per aandeel. In hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar werd een nettowinst geboekt van $170 miljoen, ofwel $0,47 per aandeel. De omzet in het vierde kwartaal bedroeg $1,45 miljard, een daling van 22 procent ten opzichte van de omzet in hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar. De brutomarge bedroeg 30,1 procent, vergeleken met 25,0 procent in het vierde kwartaal van 2000. De internationale verkopen vertegenwoordigden in het vierde kwartaal 41 procent van de totale omzet.

De resultaten van het afgelopen kwartaal omvatten een positieve bijdrage na belasting van $1 miljoen, voortvloeiend uit gerealiseerde winst op deelnemingen. Zonder deze bijdrage zou de nettowinst over dit kwartaal $65 miljoen hebben bedragen, ofwel $0,18 per aandeel.

Apple heeft het afgelopen kwartaal 850.000 computers verkocht.

"We hebben heel wat bereikt in het afgelopen boekjaar, ondanks het feit dat dit geen gemakkelijk jaar was voor ons en voor de rest van de computerindustrie", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "We hebben ons marktaandeel in het onderwijs weten te vergroten, en de verkopen van iBook-computers in het onderwijs zijn gedurende het afgelopen kwartaal verdrievoudigd. Daarnaast hebben we Mac OS X uitgebracht, gevolgd door de verbluffend snelle 10.1-update afgelopen september. Bovendien hebben we in de Verenigde Staten de eerste gespecialiseerde Apple winkels geopend. Tegen het einde van dit jaar zal het aantal winkels zijn opgelopen tot 25 in de gehele V.S."

"Ondanks de moeilijke economische situatie hebben we een uitstekend resultaat behaald en zijn we er opnieuw in geslaagd de voorraad in de verkoopkanalen op een laag niveau te houden", aldus Fred Anderson, CFO van Apple. "Onze balans ziet er nog steeds uitstekend uit, met meer dan $4,3 miljard aan liquide middelen. Gezien de onzekere politieke situatie in de wereld en de zwakke economie waar we momenteel mee te maken hebben, streven we voor het komende kwartaal naar een omzet van minimaal $1,4 miljard en een winst per aandeel van minimaal $0,10."

Voor het gehele boekjaar rapporteerde Apple een nettoverlies van $25 miljoen op een totale omzet van $5,36 miljard. Voor het boekjaar 2000 werd een nettowinst geboekt van $786 miljoen op een totale omzet van $7,98 miljard.

De conference call waarin de resultaten van het vierde kwartaal van boekjaar 2001 zijn besproken, kan worden beluisterd via
http://www.apple.com/quicktime/qtv/earningsq401/ met behulp van QuickTime, de op standaarden gebaseerde technologie van Apple voor de streaming van live en opgenomen beeld en geluid. De QuickTime Player die nodig is om de uitzending te beluisteren, kan door zowel Mac- als Windows-gebruikers gratis worden gedownload vanaf www.apple.com/quicktime.

Met uitzondering van de historische gegevens dienen de verwachtingen die in dit persbericht worden uitgesproken te worden beschouwd als prognoses die onderhevig zijn aan risico's en onzekerheden. Enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de resultaten zijn onder meer: de voortdurende concurrentiedruk in de computermarkt; het effect dat economische factoren en concurrentiefactoren en de reactie hierop van Apple kunnen hebben op het aankoopgedrag van bedrijven en consumenten met betrekking tot de door Apple geleverde producten; de mate waarin Apple erin slaagt tijdig nieuwe programma's, producten en succesvolle technologische innovaties op de markt te brengen; de beschikbaarheid van bepaalde onderdelen en voorzieningen die van essentieel belang zijn voor de zakelijke activiteiten van Apple en die momenteel worden verkregen via een enkele of een beperkt aantal bronnen, mogelijke verstoringen van de bedrijfsvoering als gevolg van terroristische activiteiten en gewapende conflicten, zoals aanpassingen van logistieke processen en veiligheidsmaatregelen, en mogelijke tegenvallende verkopen aan eindgebruikers in verband hiermee; en de mate waarin Apple erin slaagt haar besturingssysteem nog verder te verbeteren. Meer informatie over factoren die mogelijk van invloed kunnen zijn op de financiële resultaten is te vinden in de openbare stukken van Apple die zijn gedeponeerd bij de SEC, waaronder Apple's Form 10-Q voor het kwartaal dat werd afgesloten op 30 juni 2001 en Apple's Form 10-K voor het boekjaar 2001 dat eveneens zal worden gedeponeerd bij de SEC.

© 2001 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, Mac OS, iBook en QuickTime zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Alle andere merknamen die worden genoemd, kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars en worden bij deze erkend.

# # #
Apple
Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en Internet-producten.

Websites van Apple:
Voor informatie over Apple: http://www.apple.com
Voor informatie over Apple Nederland: http://www.apple.com/nl Voor persberichten van Apple Benelux: http://www.apple.com/nl/pr

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Eveline Riedijk
Marketing Communications & Public Relations Manager Nederland Apple Nederland
Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik
Tel.:+31 (0)30 - 659 39 00
E-mail: riedijk.e@euro.apple.com