Ministerie van Defensie


---

Nieuwsberichten
---

KDC-10 vertrokken naar Iran

18-10-2001

Vanaf de vliegbasis Eindhoven is vanochtend (18 oktober) een KDC-10 transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht vertrokken. Het toestel landde rond het middaguur op het vliegveld van Brindisi in Italië om daar 22 ton hulpgoederen op te halen. Deze worden morgen afgeleverd op het vliegveld van Mashad in Iran. De hulpgoederen zijn bestemd voor vluchtelingen uit Afghanistan en worden door de luchtmacht vervoerd op verzoek van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking.

Bij de hulpgoederen die KDC-10 'Prins Bernhard' brengt, gaat het om voorraadtenten voor de opslag van voedsel. Het toestel arriveert vrijdag in Mashad en vertrekt - na de goederen te hebben gelost - naar Turkije. Uiteindelijk arriveert de KDC-10 zaterdag aan het eind van de middag weer op zijn thuisbasis Eindhoven.

De Koninklijke Luchtmacht beschikt over twee KDC-10's. Het gaat hier om speciaal voor militair gebruik aangepaste DC-10 vliegtuigen. Ze kunnen niet alleen vracht vervoeren, maar ook passagiers. Daarnaast zijn de beide bij het 334-Squadron van de luchtmacht ingedeelde toestellen geschikt voor het in de lucht bijtanken van andere vliegtuigen.