KPN NV

KPN verkoopt 10% van zijn belang in KPNQwest aan Qwest

Nummer
061p

Den Haag Koninklijke KPN N.V. maakt bekend dat zij instemt met de acquisitie van GTS door KPNQwest. KPN beschouwt dit als een uitstekende stap in de groeistrategie van KPNQwest. Tegelijkertijd heeft KPN als onderdeel van zijn schuldreductiestrategie besloten zijn financiële exposure op de Europese IP/Data markt terug te brengen.

KPN en Qwest zijn derhalve een transactie aangegaan die de volgende elementen omvat:


* KPN zal 10% van zijn belang in KPNQwest(20 miljoen aandelen) aan Qwest (en aan Qwest gerelateerde partijen) verkopen voor ongeveer EUR 101 miljoen ( USD 91,6 miljoen), hetgeen gebaseerd is op de gemiddelde beurskoers van de laatste drie weken. De opbrengsten zullen door KPN worden gebruikt om de schuldenlast terug te brengen.

*Qwest zal in maart 2002 de mogelijkheid krijgen om het resterende belang van KPN (ongeveer 40 %) over te nemen tegen de dan geldende marktwaarde. Daarna zal de in de huidige joint venture-overeenkomst opgenomen beperking met betrekking tot de verkoop van aandelen KPNQwest door KPN of Qwest, worden afgebouwd. Vanaf april 2002 is onderhandse plaatsing mogelijk en vanaf januari 2003 publieke markttransacties. Alle restricties worden opgeheven vanaf april 2004.

* Terwijl de concurrentie bepalingen komen te vervallen, zullen KPN en KPNQwest hun nauwe samenwerking op zakelijk gebied continueren. KPN zal de producten en diensten van KPNQwest in de Benelux als onderdeel van zijn internationale portfolio op exclusieve basis blijven verkopen.
De verkoop van de 10% aandelen door KPN leidt tot wijzigingen in de corporate governance-rechten in KPNQwest. Vanaf het moment dat de transactie zal zijn afgerond, wordt KPNQwest niet langer door KPN proportioneel geconsolideerd in zijn cijfers. Dit houdt onder meer in dat ongeveer EUR 430 miljoen netto schuld gedeconsolideerd zal worden in de boeken van KPN (getal per eind juni 2001).


Noot voor de redactie (