CMG



18 oktober 2001

CMG plc: Persbericht

Op basis van de resultaten van september en het orderboek voor het laatste kwartaal van 2001, heeft de Board van CMG vandaag de volgende verklaring afgegeven:

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers in augustus, hebben we bevestigd dat ons doel was om een organische ICT services omzetgroei te bereiken van meer dan 10% in onze belangrijkste gebieden, de Benelux en het Verenigd Koninkrijk. Deze verwachting blijft voor de Benelux gehandhaafd, maar de marktcondities in het Verenigd Koninkrijk zijn aanmerkelijk verslechterd sinds eind september.

Het volledige effect van de tragische gebeurtenissen van 11 september is nog steeds niet geheel duidelijk maar een aantal van onze klanten in belangrijke marktsectoren ondervindt er ernstige negatieve gevolgen van. In de afgelopen weken hebben we een aanzienlijke teruggang gezien in onze business in de sectoren verzekeringen, financiële dienstverlening en transport. Dit valt samen met een vertraging in telecomconsultancy en tekenen van uitstel van projecten van het laatste kwartaal van 2001 naar volgend jaar. Om deze reden zijn we actief bezig onze kostenbasis aan te pakken.

Vooral onze activiteiten in het Verenigd Koninkrijk zijn onderhevig aan de snelle verslechtering in de verzekerings-, personal finance-, transport- en logistieksector, waar sommige projecten zijn afgeblazen en andere zijn uitgesteld. Elders blijven we sterke resultaten zien, met name in retailbanking, overheid, managed services en salarisverwerking. Desalniettemin verwacht CMG nu dat de totale ICT services omzet in het Verenigd Koninkrijk voor het tweede halfjaar van 2001 lager zal zijn dan in dezelfde periode van vorig jaar (2000: GBP 129,5 miljoen). De verslechterende markt heeft geleid tot een verlaging van de productiviteit en een verminderde opbrengst van productlicenties in de verzekeringsmarkt. We verwachten nu dat het Verenigd Koninkrijk niet veel beter dan break-even zal draaien in het tweede halfjaar (dit alles vóór de hieronder vermelde reorganisatie en ontslagkosten).

Voortkomend uit het bovenstaande, heeft de Board besloten het personeelsbestand in de ICT services activiteiten in het Verenigd Koninkrijk en Ierland te verkleinen met 350 personen.
Onze mobiele telecom producten business, CMG Wireless Data Solutions, is winst blijven maken in het derde kwartaal en de prospects voor het vierde kwartaal zijn in lijn met onze eerder uitgesproken verwachtingen. De resultaten voor het hele jaar zijn echter nog steeds in hoge mate afhankelijk zijn van de software upgrades aan het eind van het jaar. Er zijn tekenen dat we succes zullen hebben met onze investeringen in de volgende generatie producten. Acceptatietests bij klanten lopen goed en er is een goede belangstelling in de markt. In het halfjaarbericht hebben we ons gecommitteerd aan evenwichtige doelstellingen voor de kostenpost research en development. Enerzijds zijn deze kosten noodzakelijk voor de lange termijn groei, anderzijds is er de noodzaak om winstgevend te zijn op de korte en middellange termijn. Om deze reden heeft de Board besloten om het aantal mensen dat werkt in onze research- en developmentcentra in het Verenigd Koninkrijk en Ierland terug te brengen met 120 personen. Zij zijn met name actief op het gebied van Customer Care and Billing.

De kosten die gepaard gaan met deze 470 ontslagen en bijkomende reorganisaties bedragen ongeveer GBP 6,5 miljoen en zullen in de resultaten van dit jaar worden opgenomen. De besparingen op jaarbasis voor 2002 zullen liggen rond de GBP 20 miljoen. Deze besparingen zullen vooral ten goede komen aan de ICT services business.

Onze activiteiten in de Benelux houden goed stand en de invloed van verslechterende marktcondities wordt grotendeels gecompenseerd door onze sterke klantrelaties en groeiend marktaandeel. Managed services, overheid en ERP-toepassingen blijven sterke markten. We denken dat de omzetgroei aan onze eerdere verwachting van tweecijferige groei zal voldoen, hoewel de groei over het hele jaar lager zal zijn dan de 14% organische groei in de eerste helft. Aanvullend, zullen de operationele marges voor het hele jaar in de Benelux op de ondergrens van de eerder genoemde 16-18% range liggen.

De resultaten van onze Duitse en Franse activiteiten zijn niet immuun voor de algemene terruggang, maar liggen op dit moment redelijk in lijn met de verwachtingen zoals uitgesproken bij de presentatie van de halfjaarcijfers. In alle landen hebben we het werven van personeel aanzienlijk teruggebracht naar het alleen werven van specifieke kennis en vaardigheden.

In een reactie op de maatregelen zei CMG Voorzitter Cor Stutterheim het volgende:

"Onze gerichte focus op sectoren en klantenrelaties hebben ons in staat gesteld het effect van de huidige economische onzekerheden op CMG te minimaliseren. Er zijn nog steeds belangrijke argumenten om te investeren in IT en we zien een groot aantal mogelijkheden in de markt, ondanks het feit dat beslissingsprocessen vaak wat langer duren. Echter, wij zijn niet immuun voor krachten in de markt en verwachten dat deze moeilijke marktsituatie zal aanhouden tijdens de eerste helft van het volgend jaar. Hoewel we vanuit menselijk oogpunt de ontslagen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland zeer betreuren, onderkennen we dat deze relatief kleine aanpassingen in onze personeelsaantallen noodzakelijk zijn om de kostenbasis in lijn te brengen met de klantenvraag. We houden daarbij vast aan de kwaliteit en flexibiliteit van de service die wij onze klanten bieden. Door deze herstructurering van onze ICT services operaties zullen we optimaal kunnen profiteren van onze sterke positie in onze belangrijkste markten zodra het klimaat weer verbetert."



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Cor Stutterheim, Chairman, CMG plc Tel: +31
(0)20 6720444
Tom Rusting, Chief Executive, CMG plc Tel: +31
(0)20 6720444
David Robbie, Finance Director, CMG plc Tel: +44 (0)20 7592 4442
Tony Richards, Investor Relations (London) Tel: +44 (0)20 7592 4442
Heleen Kamerman, Investor Relations (Amsterdam) Tel: +31 (0)20 6720444