European Commission

IP/01/1438

Brussel, 18 oktober 2001

Commissie verwijst onderzoek in zaak Haniel/Fels (sector bouwmaterialen in Duitsland) door naar Bundeskartellamt en neemt Nederlandse markt nader onder de loep

De Europese Commissie heeft het onderzoek naar de gevolgen van de voorgenomen overname van Fels-Werke GmbH door Haniel Baustoff-Industrie Zuschlagstoffe GmbH op de Duitse markt voor bouwmaterialen doorverwezen naar de Duitse mededingingsautoriteit, het Bundeskartellamt. Terzelfder tijd heeft de Commissie besloten dat de gevolgen van de transactie voor de Nederlandse markt voor bouwmaterialen verder moeten worden nagegaan en is zij een grondig onderzoek begonnen.

Haniel is een in Duitsland gevestigd concern, dat in hoofdzaak in Duitsland actief is op het gebied van de productie en verkoop van bouwmaterialen, zoals kalkzandsteen en celbetonproducten, en op het gebied van het vervoer van bouwmaterialen. Indirect heeft Haniel ook een aandeel in de Nederlandse coöperatie van kalkzandsteenproducenten "CVK".

Fels is een Duitse dochteronderneming van Preussag AG. Zij produceert bouwmaterialen zoals celbeton (bekend onder de merknaam Hebel), gipsproducten, gipsplaten en droge cementproducten. Voorts houdt de onderneming zich bezig met de productie en verkoop van prefab-woningen in celbeton en met de planning en bouw van fabrieken voor de productie van celbeton.

Volgens de aanmelding van de transactie bij de Commissie overeenkomstig de concentratieverordening van de Europese Unie neemt Haniel zich voor alle aandelen van Preussag in Fels te verwerven.

Verzoek om verwijzing

Op 28 september 2001 verklaarde de Duitse mededingingsautoriteit (Bundeskartellamt) dat door de voorgenomen concentratie een machtspositie op de Duitse markt voor bouwmaterialen dreigde te ontstaan of te worden versterkt, en verzocht zij de Commissie het onderzoek naar dat aspect van de transactie overeenkomstig artikel 9 van concentratieverordening 4064/89 naar Duitsland te verwijzen. Artikel 9 voorziet in dergelijke verwijzingen indien door een concentratie een machtspositie dreigt te ontstaan of te worden versterkt, waardoor een daadwerkelijke mededinging op significante wijze wordt belemmerd op een afgebakende markt binnen een lidstaat.

Volgens een eerste beoordeling van het Bundeskartellamt dreigt door de transactie een situatie te ontstaan waarbij de nieuwe onderneming een machtspositie zou verwerven, met name op het gebied van bouwstenen, op verscheidene regionale markten in Duitsland. De bevindingen van de Commissie in haar eerste onderzoek bevestigen de eerdere analyse van de Duitse mededingingsautoriteit.

De Commissie is van oordeel dat het Bundeskartellamt het best in staat is de gevolgen van de transactie voor de concurrentie op de bouwsteenmarkten in Duitsland te beoordelen, aangezien daartoe lokale (sub)markten en leveringsrelaties zullen moeten worden onderzocht. Daarenboven heeft het Bundeskartellamt onlangs een onderzoek ingesteld naar deze sector in Duitsland, waardoor het ter zake over een aanzienlijke expertise beschikt.

De Duitse autoriteit heeft vier maanden om tot een eindbeschikking te komen. In die periode zullen de Commissie en het Bundeskartellamt nauw samenwerken.

Onderzoek naar de Nederlandse markt voor bouwmaterialen

Uit het eerste onderzoek van de Commissie is tevens gebleken dat er mogelijke bezwaren bestaan ten aanzien van de gevolgen van de transactie op de Nederlandse markt voor bouwmaterialen, welke zij in het kader van een grondig onderzoek nader zal beoordelen.

Uit het voorlopige onderzoek van de Commissie blijkt dat Haniel via de kalkzandsteencoöperatie CVK mogelijk thans reeds een machtspositie bekleedt op de Nederlandse markt voor bouwmaterialen en dat de overname van Fels die machtspositie in Nederland wellicht zal versterken. De Commissie is erover bezorgd dat de fusieonderneming mogelijk het grootste deel van de markt zal beheersen, zonder dat de afnemers goedkope alternatieven ter beschikking staan.

De Commissie heeft vier maanden om tot een eindbeschikking te komen over deze aspecten van de transactie. Het instellen van een grondig onderzoek is een procedurestap waarmee nog niets gezegd wordt over het uiteindelijke resultaat van het onderzoek.