Provincie Flevoland

Contract ondertekend voor inrichting landelijk gebied

Op 18 oktober 2001 heeft gedeputeerde Bouwmeester namens het college van Gedeputeerde Staten van Flevoland het uitvoeringscontract gebiedsgerichte inrichting landelijk gebied 2001 ondertekend. Ook de provincies Friesland, Drenthe, Overijssel, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Limburg en de ministeries van Lanbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV), Volkshuisversting Ruimtelijke Ordening en Mileubeheer (VROM), Verkeer en Waterstaat (V en W) ondertekenen het contract.

In het contract heeft de provincie Flevoland afspraken gemaakt over landinrichtingsprojecten die dit jaar worden uitgevoerd in Schokland, Oostrand Noordoostpolder en Randmeerzone Oostelijk Flevoland. Deze projecten zijn beschreven in de gebiedsplannen en de daarbij behorende uitvoeringsprogrammas. De afgelopen maanden heeft de provincie deze plannen opgesteld in overleg met gemeenten, het Waterschap Zuiderzeeland, terreinbeherende organisaties, brancheorganisaties en maatschappelijke organisaties. (tezamen de gebiedspartners).

In de drie gebieden wordt in 2001 in totaal ruim 6,5 miljoen gulden (bijna 3 miljoen euro) geïnvesteerd. Hiermee wordt de waterhuishouding van natuur- en landbouwgebieden verbeterd, worden natuurvriendelijke oevers aangelegd, wordt duurzame landbouw gestimuleerd, worden de toegankelijkheid en de gebruiksmogelijkheden van het landelijk gebied verbeterd en wordt gewerkt aan het behoud van cultuurhistorische en archeologische waarden. De drie ministeries stellen fl. 1.137.990,- (516.397 euro) aan subsidie beschikbaar, de provincie levert een bijdrage van fl. 448.850,- (203.679 eur0), de overige kosten komen voor rekening van de andere organisaties die bij de gebiedsplannen zijn betrokken.

Ten oosten van het voormalige eiland Schokland zal de waterhuishouding worden gewijzigd om de archeologische waarden te beschermen. Tegelijkertijd vindt natuurontwikkeling plaats. Inmiddels is nagenoeg alle landbouwgrond hiervoor aangekocht.

In de Oostrand van de Noordoostpolder wordt onder andere gewerkt aan een nieuw te realiseren recreatieve corridor tussen Emmeloord en het Kuinderbos. Een belangrijk onderdeel van deze corridor is een fietsverbinding tussen beide gebieden.

Zowel in de Randmeerzone Oostelijk Flevoland als in de gebieden Schokland en Oostrand Noordoostpolder zullen op vrijwillige basis projecten worden uitgevoerd die zijn gericht op duurzame landbouw. Het is hierbij onder meer de bedoeling om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen.

datum 18-10-2001 Nummer 2001-104