Ingezonden persbericht

Den Haag, 18 oktober 2001

De beslissing van het OM in Amsterdam om geen strafrechtelijk onderzoek in te stellen tegen producenten en organisatoren van de bekende tv-belspelletjes is voor SP Tweede Kamerlid Jan de Wit reden om daartegen in beroep te gaan bij het Gerechtshof in Amsterdam. De argumenten van het OM zijn niet steekhoudend. Sterker nog, het OM houdt rekening met de mogelijkheid dat het verboden kansspelen zijn, maar acht het niet "opportuun" om daarnaar verder onderzoek te doen. Dus wordt het tijd dat de rechter daar een oordeel over geeft.Op 10 mei 2001 diende SP Tweede Kamerlid Jan de Wit bij het OM een klacht in tegen producenten en organisatoren van de bekende tv-belspelletjes. Volgens Jan de Wit zijn die spelletjes gewoon bedrog. Mensen wordt "een worst" voorgehouden in de vorm van prachtige prijzen of grote geldbedragen. Maar daar moet je wel eerst voor bellen. Dat kost geld, en vaak veel geld. Bovendien weet niemand hoe de deelnemers aan de spelletjes worden geselecteerd, en hoe de winnaar wordt aangewezen.

Uit onderzoek van de SP-fractie in de Tweede Kamer (rapport "Ook Belazerd", mei 2001) blijkt dat mensen zich aan het lijntje gehouden voelen. Alleen door veelvuldig achter elkaar te bellen maak je een kans om tot de kandidaten door te dringen. En dan nog is het afwachten...

Het OM wil geen nader strafrechtelijk onderzoek instellen omdat het niet wil "investeren in capaciteit" voor een dergelijk onderzoek en in de tweede plaats omdat de branche zelf met een code komt.

Het laatste argument is ongeloofwaardig, het werd 5 maanden geleden ook al gebruikt (toen zou de code eind mei van kracht worden); het eerste argument is onaanvaardbaar, vooral nu het OM zelf niet uitsluit dat het om illegale spelletjes gaat.

Vandaar dat deze zaak nu aan het Gerechtshof in Amsterdam zal worden voorgelegd.

Inlichtingen: Jan de Wit: 045-5714083 of 06-22788042