Rijksuniversiteit Groningen

Griekse schrijfsters in de 19de en begin 20ste eeuw

Negentiende-eeuwse prozaschrijfsters (grĂ fouses) worden in de handboeken over de Nieuwgriekse literatuur niet of slechts bij hoge uitzondering genoemd. Ook staat er weinig in over de door hen geredigeerde tijdschriften. Marietta Ioannidou traceerde en verzamelde vergeten literaire werk van schrijfsters uit de negentiende en het begin van de twintigste eeuw in Griekenland. Bijzondere aandacht krijgt de schrijfster-journaliste Evgenia Zografou (1878-1963), die onder meer de qua genre en compositie opmerkelijke roman I Gourena (De vrouw van Gouras) (1904) schreef. Uit het promotieonderzoek van Ioannidou blijkt dat Griekenland in de periode van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste degelijke proza- en toneelschrijfsters had. Ze zijn echter vrijwel allemaal in de vergetelheid geraakt, zelfs degenen die in hun tijd positieve kritieken kregen. Toch is hun werk de moeite van het lezen waard en verdient het een plaats in de Nieuwgriekse literatuurgeschiedenis als avant-gardistisch en als getuigenis van de activiteit van de vrouwen in de literaire en maatschappelijke werkelijkheid van hun tijd. Juist omdat er zo heel weinig 'vrouwelijke getuigenissen' omstreeks 1900 bewaard gebleven zijn, zijn ze erg waardevol./GG

Marietta Ioannidou (Thessaloniki, 1949) studeerde aan de universiteit van Thessaloniki en werkt als universitair docent bij de afdeling Nieuwgrieks en Byzantinologie van de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen.

Datum en tijd

donderdag 18 oktober 2001, 16.00 uur

Promovendus

M. Ioannidou, tel. (050)363 60 23, fax (050)556 58 96, e-mail: M.Ioannidou@let.rug.nl (werk)

Proefschrift

Schrijfsters in Griekenland in de 19e en het begin van de 20e eeuw. Evgenia Zografou (1878-1963), haar historische roman, haar Verhalen en toneelwerk. Een bijdrage tot de Nieuwgriekse Literatuurgeschiedenis (geschreven in het Nieuwgrieks).

Promotor

prof.dr. W.J. Aerts

Faculteit

letteren

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen