CBS

Daling bijstand en WW vlakt af

Het aantal bijstands- en WW-uitkeringen daalt ieder kwartaal nog steeds, maar deze daling vlakt af. Bij beide uitkeringen bedraagt de daling ten opzichte van vorig jaar ongeveer 25 duizend. Het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen blijft onverminderd stijgen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Bijstand daalt vooral bij mannen
Tussen maart 2000 en maart 2001 is het aantal bijstandsuitkeringen met ruim 24 duizend afgenomen tot 331 duizend. Een jaar eerder was de daling nog 35 duizend. De daling bij de mannen is tweemaal zo groot (bijna 10%) als bij de vrouwen (bijna 5%). Dit komt gedeeltelijk doordat de groep die minder gemakkelijk de bijstand verlaat, de alleenstaande ouders, voornamelijk uit vrouwen bestaat. Maar ook bij de alleenstaanden met bijstand is de daling bij de vrouwen veel kleiner dan bij de mannen. Bij vrouwen van 55-64 jaar is het aantal bijstandsuitkeringen het afgelopen jaar zelfs licht toegenomen.

Daling aantal WW-uitkeringen een derde lager
Eind juni 2001 werden 169 duizend WW-uitkeringen verstrekt, 26 duizend minder dan een jaar eerder. In de periode juni 1999 - juni 2000 bedroeg de daling nog 42 duizend. Het dalingstempo is dus met ruim een derde afgenomen. Bij de mannen jonger dan 45 jaar was de daling in het afgelopen jaar zelfs bijna de helft kleiner dan de daling in het jaar daarvoor.

Verdere stijging aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen Het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen blijft stijgen. Eind juni 2001 werden 965 duizend arbeidsongeschiktheidsuitkeringen verstrekt, 26 duizend meer dan een jaar eerder. Van deze stijging is meer dan de helft toe te schrijven aan volledig arbeidsongeschikte vrouwen. Het aantal gedeeltelijk arbeidsongeschikte vrouwen en mannen stijgt minder sterk. Het aantal volledig arbeidsongeschikte mannen daalt sinds een jaar licht.

Technische toelichting

Bijstand
De uitkomsten zijn gebaseerd op informatie van gemeenten over de Algemene Bijstandswet (ABW). De uitkomsten hebben betrekking op personen jonger dan 65 jaar met een periodieke, algemene bijstandsuitkering, die niet in een instelling verblijven. Bijstand wordt toegekend aan huishoudens, waarbij doorgaans één persoon als aanvrager wordt aangemerkt. Bij (echt)paren is in veel gevallen de man de aanvrager van de bijstand. De hier getoonde gegevens over het aantal personen, het geslacht en de leeftijd hebben betrekking op de aanvrager.

WW-uitkeringen
De uitkomsten betreffen het aantal uitkeringen krachtens de Werkloosheidswet (WW). Bij de WW komt het voor dat iemand meer dan één uitkering heeft. Het aantal personen met een WW-uitkering is dus lager dan het hier gepresenteerde aantal uitkeringen. Eind juni 2001 ontvingen ongeveer 14 duizend personen meer dan één WW-uitkering.

Arbeidsongeschiktheidsuitkeringen
De uitkomsten hebben betrekking op het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (WAO, WAZ en Wajong). Een persoon kan meer dan één arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen. Eind juni 2001 ontvingen ongeveer 13 duizend personen meer dan één uitkering. Het komt ook voor dat iemand twee of meer uitkeringen van verschillende regelingen ontvangt, bijvoorbeeld een bijstandsuitkering naast een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het gaat om enkele tienduizenden mensen.