VNO-NCW

Middenbedrijf ontevreden over gemeenteraden en Tweede Kamer

P E R S B E R I C H T

18 oktober 2001

Directeuren van middelgrote ondernemingen zijn ontevreden over de manier waarop het land en de gemeenten worden bestuurd. Ruim 60 procent vindt dat plaatselijke politici te weinig oog hebben voor de lokale problemen waarmee bedrijven worden geconfronteerd, zoals slechte bereikbaarheid van bedrijventerreinen, gebrek aan ruimte voor bedrijfsuitbreiding en onvoldoende parkeergelegenheid. Ook landelijke politici hebben te weinig aandacht voor de problemen van het bedrijfsleven, vindt 63 procent van het middenbedrijf. Daarbij wijzen de directeuren vooral op tekorten in de infrastructuur.

Dit blijkt uit onderzoek van de Stichting TrendMeter onder 400 algemeen directeuren van middelgrote ondernemingen (20-500) werknemers. Het onderzoek, dat vandaag wordt gepubliceerd, geeft inzicht in de visie van deze groep op het functioneren van 'de politiek' in Nederland. In de Stichting TrendMeter participeren F. van Lanschot Bankiers, ITM Research, KPMG en VNO-NCW.

Ondanks hun overwegend negatieve oordeel, blijken de ondervraagde algemeen directeuren zich wel zeer betrokken te voelen bij de politiek. Van hen is 14 procent lid van een politieke partij (overwegend VVD of CDA). Bovendien verwacht ruim 80 procent te gaan stemmen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen (volgend jaar maart) en denkt maar liefst ruim 90 procent bij de Tweede-Kamerverkiezingen in mei naar de stembus te zullen gaan.
Bij de Kamerverkiezingen is een meerderheid (56 procent) van plan op de VVD te gaan stemmen. VVD-minister Gerrit Zalm van Financiën wordt door de meeste ondervraagden (17 procent) gezien als de beste kandidaat voor het premierschap, onmiddellijk gevolgd door VVD-fractieleider Hans Dijkstal (16 procent).

De directeuren van middelgrote ondernemingen vinden het overigens jammer dat er niet meer mensen met ervaring in het bedrijfsleven in de politiek zitten. Negen van de tien ondervraagden onderschrijven de stelling dat politieke functies te weinig worden vervuld door mensen met ervaring in het bedrijfsleven. Eén van de knelpunten daarbij is blijkbaar (zo vindt tweederde van de ondervraagden) dat politieke functies onvoldoende worden beloond.