Politiebericht Friesland: Friesland 18-10-2001
Politieberichten van 17/10 (13.00 uur) t/m 18/10 (07.00 uur)

Franeker: snelkraak
Van dinsdag op woensdag werd een snelkraak gepleegd bij een fotozaak aan de Zilverstraat. Via vernieling van het rolluik en het ingooien van een ruit kwam men de winkel binnen. In de winkel werden een viertal vitrines opengebroken. Uit de vitrines werden digitale fotocamera`s en digitale videocamera`s weggenomen. De schade bedraagt tienduizenden guldens. Een medewerker van de fotozaak, een 43-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: inbraak
Woensdag tussen 02.30 en 05.45 uur werd ingebroken in een horecagelegenheid aan de Druifstreek. Het slot in de voordeur werd geforceerd. Uit een in het pand staande kluis werd geld weggenomen. Een medewerkster van de horecagelegenheid, een 32-jarige inwoonster van Deinum, heeft aangifte gedaan.

Akkrum: diefstal dekbedden
Afgelopen weekend werden uit een opslagruimte van een bedrijf aan de Ulbe Twijnstrawei 24 éénpersoons dekbedden weggenomen. De schade bedraagt ruim f 2000.- Waarschijnlijk werd gebruik gemaakt van een valse sleutel om in de opslag ruimte te komen. De dekbedden werden uit de dozen gehaald en meegenomen. Een 59-jarige inwoonster van Akkrum, heeft namens het bedrijf aangifte gedaan.

Koudum: diefstal boot
Het afgelopen weekend werd een visboot met buitenboordmotor gestolen vanuit de haven aan de Havenstraat. Het bootje, merk Rana, polyester, wit van kleur, bouwjaar 1991 lag met een ketting en touw vastgemaakt aan de wal. Aan het bootje was een buitenboordmotor 25 PK langstaart van het merk Mercury/2001, serienummer OT 291867 bevestigd. De buitenboordmotor was met een slot aan de boot vastgemaakt. De eigenaar, een 24-jarige inwoner van Koudum, deed hiervan gisteren (woensdag 17/10) aangifte.

Leeuwarden: poging inbraak
Van maandag op dinsdag heeft men geprobeerd in te breken in een voetbalkantine aan het Kalverdijkje. In eerste instantie werd getracht via een deur naar binnen te gaan, doch toen dat niet lukte, moest een raam van de bestuurskamer het ontgelden. Ook deze poging mislukte. Men is dus niet in de kantine geweest, doch wel was er een behoorlijke schade, tussen de f 1500.- en f 2000.-. Een medewerker van de voetbalclub, een 59-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Drachtstercompagnie: aanrijding met gewonde
Woensdag omstreeks 14.30 uur reed een 27-jarige inwoner van Leeuwarden met zijn personenauto over de Skieding. De bestuurder bemerkte te laat dat een voor hem rijdende personenauto, bestuurd door een 27-jarige inwoner van Leens, met zeer geringe snelheid reed. Ondanks zeer krachtig remmen kon de inwoner van Leeuwarden een aanrijding met zijn voorligger niet meer voorkomen. De inwoner van Leens liep bij deze aanrijding nekletsel op en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Woensdag omstreeks 17.55 uur werd een 27-jarige inwoonster van Leeuwarden bij een winkel aan de Wirdumerdijk aangehouden ter zake winkeldiefstal. De verdachte had een trui, winkelwaarde f 79,95 in haar tas gestopt en wilde daarmee de winkel verlaten. Zij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. De verdachte verklaarde dat een vriendin van haar, waarvan zij de naam niet wilde noemen, de trui in haar tas had gestopt. De verdachte kreeg een proces-verbaal en na verhoor werd zij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: inbraak auto
Van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Graldastate. Een ruit in het voorportier werd vernield. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 46-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: winkeldiefstal
Woensdag omstreeks 20.00 uur werd een 18-jarige inwoner van Heerenveen op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal. De verdachte nam in een winkel aan de Jousterweg twee spijkerbroeken weg toen hij door het personeel werd betrapt. De verdachte gooide de spijkerbroeken bij de kassa op de balie en ging er vandoor. Hij werd achtervolgd door het personeel van de winkel, die hem vervolgens aanhielden. Bij zijn aanhouding bedreigde de verdachte het personeel Een medewerker van de winkel, een 18-jarige inwoner van Joure, heeft aangifte gedaan. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal werd hij weer in vrijheid gesteld.

Haskerdijken: aanrijding met gewonden
Woensdag omstreeks 19.30 uur reed een taxichauffeur, een 27-jarige inwoner van Leeuwarden, met zijn taxi over de Rijksstraatweg onder Haskerdijken. Hij bemerkte te laat dat voor hem een tractor in dezelfde richting reed. Deze tractor werd bestuurd door een 38-jarige inwoner van Luinjeberd. Zijn zoontje, leeftijd niet bekend zat bij hem op de tractor. De taxichauffeur reed met volle snelheid tegen de achterzijde van de tractor, die door de klap vervolgens in de sloot naast de weg terechtkwam. De tractorbestuurder en zijn zoontje werden uit de cabine geslingerd en werden gewond afgevoerd naar het ziekenhuis in Heerenveen. Ook de taxichauffeur raakte gewond en hij werd overgebracht naar het MCL-Zuid. In de taxi werden op het moment van de aanrijding geen passagiers vervoerd. De tractor en de taxi van een bedrijf uit Akkrum werden totaal vernield.

Drachten: onder invloed
Donderdag omstreeks 00.55 uur werd op de Zuiderhogeweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 52-jarige inwoner van Drachten, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 260 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod voor 1 uur.

Noordwolde: onder invloed
Donderdag omstreeks 01.45 uur zag een patrouille een personenauto rijden over de Zanhuizerweg. Toen men de bestuurder van deze auto wilde controleren, ging hij er met hoge snelheid vandoor in de richting Elsloo. Op de Meester Brunstingweg kon de bestuurder met behulp van collega`s aan de kant worden gezet. De bestuurder weigerde uit de auto te komen. Hierop werd een ruit van de auto vernield en kon de bestuurder, een 51-jarige inwoner van Donkerbroek worden aangehouden. De verdachte bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 300 ug/l en bleek tevens dat hij niet in het bezit was van een rijbewijs en dat hij een ontzegging van de rijbevoegdheid had, die liep tot 17 juni 2003. Voor alle geconstateerde overtredingen werd proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor werd de man weer in vrijheid gesteld.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272