Persbericht Trimbos-instituut

Telefonische hulplijn voor Chinese gokkers

Utrecht, 18 oktober 2001. Het Trimbos-instituut start vandaag een telefonische informatie- en hulplijn (030-297 11 33) voor Chinezen met een gokprobleem. Het is onderdeel van een project om de gokproblematiek onder Chinezen te verkleinen. Uit onderzoek is gebleken dat gokken een belangrijke rol speelt in hun vrijetijdsbesteding, maar ook dat nogal wat Chinezen in Nederland door het gokken in de problemen raken. De Chinese gokinfo-hulplijn is mede bedoeld om die problemen bespreekbaar te maken. Ook kunnen bellers met een hulpvraag worden doorverwezen naar een landelijk netwerk van Chinese consulenten.

Veel Chinezen houden van gokken. Deze gewoonte lijkt een onderdeel van de Chinese cultuur te zijn. Men gokt op verschillende momenten, bij feestelijke gelegenheden, binnen de familie, in casino's en goktenten en voor, tijdens of na het werk. Veel Chinezen hebben als opvatting dat een mens nooit rijk wordt wanneer hij nooit een gokje waagt. Hierdoor wordt gokken als een belangrijke bron gezien om rijk te worden. Helaas blijkt uit de feiten dat de meeste mensen die gokken niet alleen hun vermogen verliezen, maar soms zelfs hun complete bestaan. Uit onderzoek verricht in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) blijkt dat de gokproblematiek onder Chinezen in Nederland groot is. Naar aanleiding hiervan heeft het Ministerie van VWS aan de Landelijke Steunfunctie Preventie, een samenwerking tussen het Trimbos-instituut en GGZ Nederland, verzocht om dit probleem aan te pakken.

Vanaf vandaag, 18 oktober, kunnen Chinezen gebruik maken van de Chinese Gokinfo-hulplijn. Zowel in het Kantonees als Mandarijn - de meest gesproken talen in het Chinees - wordt informatie gegeven over gokken en hulpverlening. De lijn kan 24 uur per dag worden gebeld. Ook kan men er terecht voor hulp bij gokproblemen: elke dinsdag is er van 13:00 tot 17:00 uur een telefonisch spreekuur door een Chineestalige medewerkster die de vragen van bellers direct kan beantwoorden. Verder kan worden doorverwezen naar zeven Chinese consulenten, verspreid over het land, die speciaal getraind zijn om de bellers te helpen met hun problemen. Gezamenlijk vormen deze consulenten een landelijk netwerk dat in de toekomst nog verder zal worden uitgebreid.

Tot slot is er ook tweetalig informatiemateriaal ontwikkeld over gokken (in het Chinees en Nederlands), zoals een brochure, een poster en een ansichtkaart. Deze materialen worden op ruime schaal verspreid binnen de Chinese gemeenschap.


---

____

Voor nadere informatie: Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030 - 297 11 16), voorlichters Trimbos-instituut.

Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00
Fax: (030) 297 11 11

---