Gemeente Breda

17-10-2001

Oplossing parkeerprobleem Westerpark in zicht
Het college van burgemeester en wethouders heeft kennis genomen van het parkeeronderzoek, dat is uitgevoerd door bureau SOAB. Het doel van dit onderzoek is inzicht te krijgen in de parkeerproblematiek en oplossingen aan te dragen voor de toekomst.

De belangrijkste conclusie uit de parkeertellingen is dat in alle gebieden, behalve de hoek Tuinzigtlaan-Argusvlinder en het parkeerterrein achter de Westerwiek, een tekort is aan openbare parkeerplaatsen. Uit de enquêtes die zijn gehouden komt naar voren dat het autoluwe gebied de bewoners goed bevalt. Hoewel het voor de meeste bewoners wel bekend was dat ze in een autoluw gebied gingen wonen, heeft men zich het parkeerprobleem niet genoeg gerealiseerd. De parkeerdruk werd pas duidelijk toen de bewoners die aan den lijve ondervonden.

Oplossingen
Door SOAB wordt voorgesteld om de voorstellen voor uitbreiding van 37 parkeerplaatsen over te nemen en uit te voeren. Op het oog biedt de ruimtelijke structuur van Westerpark genoeg mogelijkheden om extra parkeerplaatsen aan te leggen.
Er is ruimte gevonden voor 37 parkeerplaatsen op de volgende locaties:

· 14 nieuwe plaatsen aan de Noordzijde Argusvlinder; · 17 nieuwe plaatsen aan de Westzijde Argusvlinder; · 6 nieuwe plaatsen aan de Zandoogjes door het omvormen van de overbodig geworden bushaven.
Op het terrein achter de flat aan de Argusvlinder is ruimte voor nog eens 21 nieuwe parkeerplaatsen. Dit terrein is in particulier bezit van belegger Vesteda, die heeft laten weten in principe mee te willen werken aan de oplossing van het probleem.

Aanvullende maatregelen
Naast de uitbreidingsvoorstellen doet SOAB nog een aantal aanbevelingen over hoe om te gaan met de parkeerdruk in de wijk. Zo is het binnenterrein van De Westerwiek beter te benutten. Ook wordt de gemeente voorgesteld een handhavingsbeleid in te stellen voor kopers die niet parkeren op eigen terrein, terwijl dit contractueel wel is vastgelegd. Nadat extra parkeerplaatsen zijn aangelegd, moet foutparkeren zoveel mogelijk worden ontmoedigd via controle en handhaving.

Inloopavonden
Het rapport is inmiddels vrijgegeven door het college van burgemeester en wethouders. Het complete rapport ligt ter inzage op het Meldpunt Zuid-West aan de Tuinzigtlaan 5 en de balie Voorlichting van het Stadskantoor aan de Claudius Prinsenlaan 10. Op maandag 5 en dinsdag 6 november van 17.00 tot 19.30 uur worden er twee inloopbijeenkomsten georganiseerd in het Meldpunt Zuid-West aan de Tuinzigtlaan 5.

Breda, 17 oktober 2001