Gemeente Breda

15-10-2001

Stedenbouwkundig en landschappelijk plan Om de Haenen vastgesteld Het college van burgemeester en wethouders heeft het stedenbouwkundig en landschappelijk plan voor het gebied Om de Haenen vastgesteld. Dit plan dient als basis voor het bestemmingsplan, dat volgend jaar wordt opgesteld. Naar verwachting start De Wilde Projectmanagement medio 2002 met de bouw van 279 woningen en de aanleg van de golfbaan. In het gehele gebied Om de Haenen worden in totaal zon 542 woningen gerealiseerd.

Het stedenbouwkundig en landschappelijk plan heeft niet de status van een bestemmingsplan, maar kan wel dienen als planologisch toetsingskader voor de artikel 19-procedures. In het plan is de opgave uit het Structuurplan Breda NO/Teteringen, dat in mei 1999 is vastgesteld, uitgewerkt. Deze opgave bestaat uit de bouw van circa 660 woningen, een golfcomplex (18 holes en oefenbaan) inclusief clubhuis en recreatieve routes, de bouw van een aantal golfappartementen bij het zorgcentrum Zuiderhout, de realisatie van een landschappelijk-ecologische schakel tussen het bosgebied Galgeveld en Teteringen-Oost en de bouw van een basisschool met mogelijkheid voor kinderopvang.

Gedifferentieerd en gevarieerd bouwen
Door recente beleidsontwikkelingen, zoals de 5e Nota Ruimtelijke Ordening, is er nog meer aandacht besteed aan gedifferentieerd en gevarieerd bouwen. Ook wordt er meer ruimte geboden voor consumentgericht bouwen en particulier opdrachtgeverschap. Bovendien zijn in de loop van het proces een aantal programma-eisen steeds belangrijker geworden, zoals een zorgvuldige inpassing in de omgeving, het opnemen van ruimere kavels en het verhogen van de gemiddelde parkeernorm. Dit is dan ook de reden dat er in plaats van circa 660 woningen nu uiteindelijk 542 woningen worden gebouwd.

Boerderij Rombouts
Het complex van de boerderij, Vlaamse schuur en monumentale bomen speelt een belangrijke rol bij de identiteit van Teteringen. In het stedenbouwkundig en landschappelijk plan wordt getracht dit stukje karakteristiek Teteringen mee te laten spelen bij het realiseren van een aantrekkelijk en gedifferentieerd woonmilieu. Het is mogelijk dat het complex een openbare functie gaat vervullen. Dit is mede afhankelijk van de herontwikkeling van de Scheperij.

Breda, 15 oktober 2001