Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persberichten / Dossier BSE

BSE geval in Denekamp

17 oktober 2001 - Vandaag is bij een vijfarige koe, Yvonne 361, op een bedrijf in de gemeente Denekamp (Ov) Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) geconstateerd. Deze besmetting is het vierentwintigste geval in Nederland sinds 1997 en het zestiende geval in 2001.
De verdenking van de koe, geboren op 22-9-1996, is op 9 oktober 2001 door de praktiserend dierenarts van het bedrijf gemeld. Na onderzoek door een specialistenteam is het rund op 10 oktober voor onderzoek afgevoerd naar ID-Lelystad. Diezelfde dag bleek de snelle BSE-test een positief resultaat op te leveren. Daarop is een onderzoek ter bevestiging van de uitslag van de snelle test ingezet. Vandaag bleek ook deze tot een positief resultaat te leiden.
De melkveehouderij, waarvan de koe afkomstig was, is klinisch geïnspecteerd. Bij geen van de andere 106 runderen op het bedrijf zijn symptomen van BSE aangetroffen.
Zoals gebruikelijk wordt een onderzoek ingesteld naar het veevoer, met name naar het voer gegeten in de eerste levensmaanden door de zieke koe.
De runderen op het bedrijf worden geruimd. Ook alle dieren met een verhoogd BSE-risico afkomstig van dit bedrijf die inmiddels op andere bedrijven verblijven, worden getraceerd en geruimd.

Pers

Reageren

---