Ingezonden persbericht

Aan de staatssecretarissen OCW en Verkeer en Waterstaat, de mediaspecialisten in de Tweede Kamer, de fracties van PvdA en D66 en aan de pers


*Kamerleden krijgen ingelijste motie van NRG / Nieuws FM
*Wat iedereen vergeten is: Kamer is akkoord met de veiling!
*Somber jubileum: uitstel van de veiling vandaag exact 55 maanden
*Stop de politieke steekspelletjes, nu snel veilen.
Tweede-Kamerleden Wagenaar en Bakker hebben vandaag een ingelijste motie gekregen. Dit geschiedde bij het jubileum van het uitstel van de veiling. Vandaag is het exact 55 maanden geleden dat de veiling voor het eerst werd uitgesteld.
Uitstel van de veiling levert de Murdoch-zenders Sky en 538 samen elke WEEK een bruto-reclameomzet van 6 miljoen gulden op.

De ingelijste motie Kamp uit 1997 is een cadeautje van de Nederlands Radiogroep /
Nieuws FM.
NRG-directeur Martin Bosma: "We hebben de motie nog eens ingelijst voor de Kamerleden. Iedereen lijkt het vergeten te zijn, maar de Kamer is al jaren akkoord met de veiling. Sinds die tijd wordt er alleen nog maar gepolderd. Het veilingdossier is onderwerp geworden van politieke steekspelletjes waarbij het belang van de radio niet meer meetelt. De inzet lijkt eerder: hoe beschadigen we een staatssecretaris. Nu we het geheugen in Den Haag hebben opgefrist kunnen De Vries en Van der Ploeg snel verder: veilen dus. Anders komt de datum van 1 september 2002 in gevaar."

Op 18 maart 1997 bepaalde de Kamer zich uit dat "met een veiling een transparante
toedeling bereikt kan worden van de commerciele omroep beschikbare frequenties."
Deze motie Kamp (kamerstuk 24808/38) werd ondertekend door de fracties van de PvdA, D66 en VVD. Deze fracties toonden zich keer op keer enthousiast over de veiling.

Er bestaat veel sympathie voor de veiling. De Minister-President, het kabinet, de Opta, de NMa, de Landsadvocaat, het Commissariaat voor de Media vinden dat er geveild moet worden. Ook voorzitter Bouw van de commissie Bouw heeft onlangs in een hoorzitting in de Kamer uitgesproken dat een veiling een open, eerlijke en transparante manier is om de frequenties te verdelen - opnieuw een belangrijke doorbraak. Een vooraanstaande commerciele zender als Yorin FM is pro-veilen.

Murdoch komt steeds verder alleen te staan. De PvdA- en D66-fracties in de Tweede
Kamer maakten dit voorjaar plotseling, na vijf jaar standvastigheid, een draai van 180 graden.

Nieuws FM bereidt zich sinds 1996 op de veiling. Het heeft al die jaren geinvesteerd, zonder inkomsten. Nieuws FM maakt deel uit van de Nederlandse Radiogroep, dat met een aantal radiozenders van start wil gaan. De NRG is honderd procent in Nederlandse handen. Het wordt gefinancierd door Imca Vastgoed. De NRG is het zusterbedrijf van de NTG, de Nederlandse Tijdschriftengroep.

NRG-directeur Martin Bosma: "De overheid kondigt al vijf jaar aan dat er 'binnenkort' geveild gaat worden. Al die tijd hebben wij de overheid vertrouwd dat het woord houdt. Het zero-base-onderzoek is al anderhalf jaar klaar. Hoe vaak moet de Kamer ergens mee akkoord gaan voordat de burger resultaat ziet?"
"Nederland mag geen kartel-land worden en daarom moet er op de radio ruimte komen
voor nieuwkomers. Nu is de commerciele radio een onderonsje voor buitenlandse partijen, zoals het kartel van Murdoch, met Sky Radio en 538. Nu moet ook Nederlands initiatief een kans krijgen."

drs Martin Bosma, MA
directeur NRG: de Nederlandse Radiogroep
06 192 183 66