Vereniging Nederlandse Gemeenten

Persberichten

Kosten leerlingenvervoer veel hoger dan rijksvergoeding

De kosten voor leerlingenvervoer overstijgen in toenemende mate de vergoeding die daarvoor in het gemeentefonds beschikbaar is. Uitgaande van een dekking van 80% bij de bepaling van de vergoeding in het gemeentefonds, bedraagt het tekort 47 miljoen gulden. Dit staat in het rapport De financiën van het leerlingenvervoer, dat het onderzoeksbureau SGBO heeft uitgevoerd in opdracht van de VNG. Gemeenten kunnen naast de vergoeding in het gemeentefonds gebruik maken van de mogelijkheid tot het heffen van een drempelbedrag en het toepassen van een inkomensafhankelijke bijdrage, maar dit levert weinig op: slechts 13 miljoen gulden. De VNG heeft het rapport kort geleden aangeboden aan de leden van de vaste kamercommissie voor onderwijs en aan staatssecretaris Adelmund van onderwijs. Vanmiddag overlegt deze commissie met de staatssecretaris over het leerlingenvervoer.

Uit het rapport blijkt dat de belangrijkste redenen voor dit oplopende tekort zijn:

* Het stijgende aantal leerlingen in het (voortgezet) speciaal onderwijs ((v)so). Het gaat hierbij dikwijls om leerlingen met specifieke handicaps, die zwaardere vormen van vervoer nodig hebben. Veertig procent van de totale uitgaven van gemeenten aan leerlingenvervoer is toe te schrijven aan het vervoer naar (v)so.
* De kosten van het vervoer van leerlingen in het primair onderwijs, met name vervoer naar speciale scholen voor basisonderwijs (sbo), nemen fors toe. Deze leerlingen hebben vaak een zwaardere vervoersbehoefte dan leerlingen in het reguliere onderwijs, terwijl de reguliere vervoersvoorzieningen op hen van toepassing zijn. Gemeenten blijken in de praktijk genoodzaakt te zijn voor deze leerlingen dezelfde soort voorzieningen te treffen als bij het vervoer van (v)so-leerlingen gebeurt. Het vervoer van deze groep leerlingen heeft een aandeel van dertig procent in de totale uitgaven.

* Vervoer naar logeerhuizen en opvangadressen als gevolg van sociaal-emotionele gezinsproblematiek komt steeds vaker voor. Op gemeenten wordt in dergelijke gevallen een beroep gedaan om het vervoer van het opvangadres naar de school van de leerling te verzorgen. Hierbij hebben ook deze leerlingen vaak een zwaardere vervoerbehoefte.

De verwachting is dat de kosten voor het leerlingenvervoer de komende jaren blijven stijgen. In november stelt de VNG deze problematiek aan de orde tijdens het overleg met de staatssecretaris.

17 oktober 2001