Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=422079


---

Aan de Voorzitters van de Algemene Commissie
voor Europese Zaken en van de Vaste Commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Integratie Europa Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag
Datum 17 oktober 2001 Auteur Mr G.A. Beschoor Plug Kenmerk DIE/537/01 Telefoon 070-3485005
Blad /4 Fax 070-3484086
Bijlage(n) - E-mail die@minbuza.nl
Betreft Geannoteerde agenda Algemene Raad van 29 en 30 oktober 2001 Aangezien voor het Algemeen Overleg van 18 oktober as. thans ook de agenda van de Algemene Raad van 29 en 30 oktober is geagendeerd - naast het verslag van de Algemene Raad van 8 en 9 oktober jl. en de agenda van de informele Europese Raad van 19 oktober as. - heb ik de eer U hierbij, conform de bestaande afspraken, de geannoteerde agenda van de eerstgenoemde Raad aan te bieden. Graag vraag ik Uw begrip voor het feit dat deze agenda een minder volledig karakter heeft dan te doen gebruikelijk vanwege de vroegtijdige bespreking in Uw Kamer.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Geannoteerde agenda van de Algemene Raad van 29 en 30 oktober 2001

Europees Veiligheids- en Defensiebeleid

De Raad zal de stand van zaken bespreken rond het Europees Veiligheids- en Defensiebeleid in het licht van het streven dit tijdens de Europese Raad van Laken operationeel te verklaren. Naar verwachting zal worden stilgestaan bij de voorbereiding van de Capabilities Improvement Conference die medio november zal plaatsvinden, en bij de besprekingen met Turkije over de toegang van de Unie tot NAVO-middelen.

Westelijke Balkan

De Raad zal spreken over de situatie in Macedonië in het licht van de uitgestelde donorconferentie en de laatste de stand van zaken rond de parlementaire goedkeuring van het Framework Agreement. De EU zal nader moeten bezien welke rol zij verder kan spelen bij de uitvoering van het Framework Agreement. Voorts zal de Raad vooruitblikken naar de verkiezingen in Kosovo op 17 november as., waarbij bijzondere aandacht zal worden geschonken aan het bevorderen van de deelname van het Servische bevolkingdeel van Kosovo.

Midden Oosten Vredesproces

De Raad zal zoals gebruikelijk de situatie in het Midden Oosten bespreken in het licht van de alsdan heersende omstandigheden.

Afrika

Onder dit agendapunt zal naar verwachting worden gesproken over Zimbabwe en de Grote Merenregio. Volgend op de bespreking hiervan door de Algemene Raad van 8 oktober zal op 29 oktober een diepgaander discussie plaatsvinden over de relatie met Zimbabwe, inclusief de toepassing van artikel 96 van het Verdrag van Cotonou. Ik berichtte U eerder met mijn Britse collega van mening te zijn dat de Unie nu moet laten zien dat het haar ernst is en dat gezien de afwezigheid van wezenlijke verbetering in Zimbabwe de procedures voor toepassing van artikel 96 van het Verdrag van Cotonou op korte termijn in gang zouden moeten worden gezet.

Wat betreft de Grote Merenregio, zal de Raad de resultaten bespreken van de Ministeriële Conferentie EU-Afrika van 11 oktober jl. - waarbij ook aandacht zal worden besteed aan het terrorismevraagstuk - en van het bezoek dat het voorzitterschap deze maand nog voornemens is met Hoge Vertegenwoordiger Solana en Commissaris Patten aan de regio te brengen.

Relaties met Libanon en Algerije

Dit punt betreft de voortgang in de associatie-onderhandelingen met deze landen, waarover de Raad zich zal buigen.

Stand van zaken andere Raadsformaties

Dit punt is door het Belgische voorzitterschap als vast agendapunt voor de Algemene Raad geïntroduceerd. Naar verwachting zal het worden besproken in samenhang met het volgende agendapunt.

Follow-up aanslagen VS

Onder dit agendapunt zal de Raad de voortgang bespreken - in horizontaal kader - in het actieplan voor de strijd tegen het terrorisme, mede naar aanleiding van de bevindingen van de informele Europese Raad van 19 oktober as.

Raadsbesluit associatie LGO bij de EG

De Raad zal spreken over de herziening van het LGO-Besluit op basis van een voortgangsrapport dat de Raadswerkgroep binnenkort aan het Coreper zal presenteren. De verlenging van het huidige Besluit loopt af op 1 december as. Tot nu toe is het in de Raadswerkgroep niet gelukt tot een tekst te komen die voor alle partijen aanvaardbaar is. De laatste maanden heeft het voorzitterschap getracht door informeel overleg tot een compromis te komen, hetgeen tot op heden evenmin tot een oplossing heeft geleid.

WTO

De Raad zal de laatste stand van zaken bespreken met betrekking tot het voorbereidingsproces van de Vierde Ministeriële Conferentie van de WTO, die van 9 tot 13 november as. te Doha zal plaatsvinden. Het Nederlandse mandaat voor deze conferentie zal overigens nog vóór deze Algemene Raad in Uw Kamer worden besproken met Staatssecretaris Ybema.

Statuut Europese politieke partijen

De Raad zal de laatste stand van zaken met betrekking tot het Statuut Europese politieke partijen bespreken. Voor de Algemene Raad zal het Coreper zich nog buigen over de drie openstaande punten: de vereiste representativiteit die financiering uit de algemene begroting van de Europese Gemeenschappen mogelijk maakt, het voorstel dat het statuut en de activiteiten van een Europese partij door het Europees Parlement worden getoetst aan grondrechtelijke beginselen, en tenslotte de mate waarin giften van derden zijn geoorloofd.

Beleidsprioriteiten 2002

Dit onderwerp is door het VK geagendeerd ten behoeve van een algemene bespreking van de coördinatie tussen de instellingen, in het bijzonder met betrekking tot het werkprogramma van de Commissie dat eind november gereed zal komen.

En marge

En marge van de Raad zullen samenwerkingsraden plaatsvinden met de drie republieken uit de Zuidelijke Kaukasus (Armenië, Georgië en Azerbaidjan). Naast handelgerelateerde onderwerpen zal er worden stilgestaan bij mensenrechten alsmede samenwerking op het gebied van bestrijding van het terrorisme.

Tevens zal de Stabilisatie- en Associatie-overeenkomst met Kroatië worden ondertekend. Parafering van dit akkoord vond plaats en marge van de Algemene Raad van 15 mei. De onderhandelingen over deze overeenkomst verliepen voorspoedig. Kroatië is na Macedonië het tweede land in de Westelijke Balkan waarmee de EU een dergelijk verdrag tekent.

Kenmerk
Blad /1

===