Provincie Utrecht

Persbericht
1003096800

Provincie maakt nieuw plan voor sanering Anthoniedijk

Het college van gedeputeerde staten van Utrecht heeft in principe ingestemd met een nieuw saneringsplan voor de voormalige stortplaats aan de Sint Anthoniedijk op de grens van Utrecht en Maartensdijk. Daarmee zijn eerdere saneringsplannen van de provincie uit 1996 en 2000 vervallen.

De Anthoniedijk is ter hoogte van de voormalige stortplaats ernstig verontreinigd. Uit bodemonderzoek bleek in 1991 dat hier sprake is van een verontreiniging met o.a. zware metalen, polycyclische aromatische koolwaterstoffen(PAK) en minerale olie in de grond. In 1996 heeft de provincie een saneringsplan opgesteld voor de gehele stortplaats, inclusief een deel van het terrein van transport-container-handelsbedrijf A. Sturkenboom. Tegen dit plan zijn diverse bezwaren ingediend door omwonenden en er is een beroepsprocedure ingesteld bij de Raad van State. Om aan de bezwaren tegemoet te komen heeft het provinciebestuur vorig jaar een nieuw saneringsplan opgesteld dat beter aansluit bij de beoogde herinrichting van het gebied.

Verbeterd plan
De belangrijkste wijziging van het nieuwe plan bestond uit de ontgraving van het westelijk gedeelte van de bodemverontreiniging. Het materiaal dat hierbij vrijkomt zou vervolgens op het oostelijke gedeelte van de voormalige stortplaats worden opgebracht. Voordeel van dit plan is dat het westelijke terreindeel vrij van verontreiniging is en ingericht kan worden als moerasgebied met mogelijkheden voor natuurontwikkeling. Bovendien hoeft na de ontgraving van het westelijke deel van de voormalige stortplaats alleen het oostelijke deel (3,7 hectare) geïsoleerd en gecontroleerd te worden in plaats van het totale terrein (7,2 ha). Dat is een stuk efficiënter. Met de ophoging van het oostelijke terreindeel met een afdeklaag van een meter dachten gedeputeerde staten ook de bezwaren uit de omgeving weggenomen te hebben.

Ook het nieuwe plan stuitte echter op bezwaren, onder andere van de stichting Brigida, die zich beijvert voor het behoud van cultuurhistorische elementen in het gebied. De stichting was van mening dat door de ophoging van het oostelijke terreindeel het vrije blik- en schootsveld rondom het nabijgelegen Fort Ruigenhoek zou worden belemmerd. Na overleg met de stichting heeft GS nu besloten het oostelijke deel van het terrein slechts gedeeltelijk op te hogen. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van het restmateriaal dat vrijkomt bij de afgraving van het westelijke deel van het terrein. Daaruit zal eerst het puin worden verwijderd, dat kan worden bewerkt voor hergebruik. Met het materiaal dat daarna resteert wordt een deel van de oostelijke opgehoogd, tot maximaal 75 cm. Op de gehele oostelijke helft van het terrein komt vervolgens een afdeklaag van 75 cm, zodat het hoogteverschil met de omgeving maximaal 1,5 meter bedraagt. Om het gewenste blikveld rondom het fort zoveel mogelijk vrij te houden zal de verhoging van het terrein geleidelijk oplopen.

Procedure
Het ontwerp-plan dat nu door gedeputeerde staten is vastgesteld is in nauw overleg met alle betrokken partijen tot stand gekomen. Volgens milieugedeputeerde Rombouts is zowel de Dienst Landelijk Gebied als Staatsbosbeheer verheugd over het voorstel om het westelijke deel in te richten als natuurgebied. Ook de wens van de stichting Brigida om het blikveld en schootsveld rondom het fort vrij te houden is in het nieuwe saneringsplan gehonoreerd. Het plan ligt tot en met 9 november aanstaande ter inzage, zodat belanghebbenden eventuele bezwaren kunnen indienen bij de provincie.

Het is de bedoeling de sanering van de vervuiling gefaseerd uit te voeren. De sanering kan naar verwachting nog voor de zomer van 2002 van start gaan. Ook het deel van de verontreiniging dat zich uitstrekt onder het terrein van Sturkenboom maakt deel uit van het nieuwe saneringsplan. Met de aanpak van dit deel kan pas worden begonnen wanneer dit perceel in de toekomst opnieuw wordt ingericht.

Geen toekomst voor Sturkenboom aan Anthoniedijk Als het aan gedeputeerde staten ligt kan Sturkenboom zijn activiteiten niet langer voortzetten aan de Anthoniedijk. Ze zijn van plan om de vergunning die het bedrijf heeft aangevraagd voor de verwerking van afvalstoffen te weigeren. Aanvankelijk wilde het provinciebestuur een vergunning verlenen en in 1995 stemde GS in met een ontwerp-vergunning. In de aanvraag om een milieuvergunning voor Sturkenboom is een sorteerhal opgenomen, waarvan inmiddels vaststaat dat deze nimmer gebouwd kan worden. De gemeente Utrecht heeft geweigerd een bouwvergunning te geven voor de hal; volgens de Raad van State is die weigering terecht. Door het wegvallen van de hal kan het bedrijf niet voldoen aan de normen voor de milieuvergunning met betrekking tot geluid, stof e.d. Nu al bij voorbaat vaststaat dat het bedrijf niet aan de milieueisen kan voldoen zal het provinciebestuur de gevraagde vergunning moeten weigeren.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Karin Obdeijn, 030 - 258 2192 of per e-mail:
karin.obdeijn@provincie-utrecht.nl .