Ingezonden persbericht

Persbericht EnergyPact Datum: 18 oktober 2001

Eerste landelijk brancheonafhankelijk energie inkoopcollectief EnergyPact boekt succes

Het afgelopen jaar zijn verschillende branche-initiatieven gestart voor collectieve energie inkoop. EnergyPact is het eerste brancheonafhankelijk inkoopcollectief voor energie en heeft recent een aantrekkelijk contract met Essent Energie gesloten voor de levering van elektriciteit voor het jaar 2002. De deelnemende bedrijven variëren van zware industrie tot dienstverlening, en van distributiecentra tot concerns met landelijk verspreide vestigingen in uiteenlopende sectoren. EnergyPact is een initiatief van EnergyMatch, dat voor een groot aantal organisaties energie inkoopcollectieven heeft opgezet en begeleidt.

Met de opzet van EnergyPact is EnergyMatch tegemoet gekomen aan de groeiende behoefte in de markt voor een algemeen toegankelijk inkoopcollectief. Deze behoefte werd vooral gevoed door het succes van andere initiatieven die EnergyMatch heeft helpen realiseren. EnergyMatch heeft dit al vroeg onderkend en in het voorjaar van 2001 EnergyPact geïntroduceerd. Sedertdien hebben zich steeds meer bedrijvenverenigingen, concerns en individuele bedrijven voor deelname aangemeld.

Aan EnergyPact nemen in totaal ca. 160 bedrijven deel. Het gaat daarbij onder andere om bedrijven die lid zijn van de SBE in Delfzijl en de VIB in Sappemeer, leden van de bedrijvenverenigingen De Hemrik en Leeuwarden-West in Leeuwarden en diverse concerns in de groothandel, de retail en logistiek met elk 10-tallen landelijk verspreide vestigingen. Het totale volume van de groep ligt op ruim 100 miljoen kWh. Het voordeel voor de deelnemers kan oplopen tot enkele tientallen procenten op de energieleveringsprijs.

Bij de tendering voor EnergyPact bleek na intensieve onderhandelingen Essent Energie uiteindelijk niet alleen de beste prijs neer te kunnen leggen, maar ook kon zij voldoen aan de wensen met betrekking tot de gewenste service. De deelnemers in EnergyPact hoeven zich bijvoorbeeld geen zorgen te maken over het regelen van nieuwe transportcontracten en nieuwe bemetering. Dit wordt door Essent Energie geheel uit handen genomen, waarbij ook voor de bemetering zeer gunstige condities konden worden verkregen. De deelnemers krijgen straks alle kosten op één factuur, duidelijk uitgespecificeerd voor de verschillende prijscomponenten. Bovendien kunnen zij met eventuele vragen terecht bij de telefonische helpdesk van Essent Energie.

Het succes van EnergyPact toont aan dat ook bundeling van landelijk verspreide en totaal niet aan elkaar gerelateerde afnemers mogelijk is, en dat ook daarmee uitstekende resultaten worden geboekt. EnergyPact heeft daarbij uiteraard wel optimaal gebruik kunnen maken van de omvangrijke ervaring van EnergyMatch op dit gebied.

Voor Essent Energie betekent het contract een bevestiging van haar positie en haar actieve rol op de markt van zakelijke afnemers, zowel binnen als buiten haar 'traditionele' verzorgingsgebied. Het feit dat de keuze van Energy Pact voor Essent Energie mede gebaseerd is op het brede servicepakket dat het bedrijf kan bieden, past geheel in de strategie waarmee Essent Energie de vrije markt benadert. Zij wil voor haar klanten meer zijn dan 'alleen maar' een energieleverancier met een aantrekkelijke prijs.

De belangstelling voor deelname is inmiddels zo groot gebleken, dat EnergyMatch besloten heeft tot een vervolg. Bedrijven die hiervoor belangstelling hebben, kunnen contact opnemen met EnergyMatch voor EnergyPact 2. Tevens zal worden nagegaan welke voordelen bereikbaar worden voor de kleinere vestigingen van bestaande deelnemers. Deze worden in beginsel pas in 2004 vrij. Maar ook hier is het zaak tijdig op de marktontwikkelingen vooruit te lopen en nieuwe kansen te benutten, zaken waarbij EnergyMatch ook in andere projecten veel succes heeft behaald.

Noot voor de redactie,