Provincie Utrecht

Persbericht
1002837600

Groeiende belangstelling voor telewerken in provincie Utrecht

Telewerken in de provincie Utrecht zit duidelijk in de lift. De belangstelling bij ondernemers om structureel aan telewerken te beginnen, groeit aanzienlijk. Ook informatiecampagnes over telewerken vinden weerklank.

Dat blijkt uit de resultaten van de telewerkcampagne CATPIE Utrecht, een samenwerkingsproject van de provincie Utrecht, Kamer van Koophandel Utrecht, KPN-Telecom, Vervoersanalyse en Mobiliteitsadvies, en het Bestuur Regio Utrecht. De afkorting staat voor Coördinated Advanced Teleworkpilots in Europe, een programma dat met steun van de Europese Commissie is gefinancierd. Doelstelling van het project was te achterhalen langs welke weg bedrijven en instellingen in het Utrechtse het best geholpen kunnen worden bij de introductie van telewerken en wat de gevolgen zijn voor het verkeer en ruimtegebruik. Gekozen werd voor een informatiecampagne die in de zomer van 2000 van start ging en was gericht op vijf bedrijventerreinen, waar ondernemingen veel hinder ondervinden van files. Op deze terreinen werken zo'n 58.000 mensen in méér dan 1100 bedrijven. Ondernemers konden, nadat zij hadden deelgenomen aan een seminar over telewerken, intekenen voor een workshop. Tijdens deze workshops werd de onderneming doorgelicht op zaken als investeringen in ICT en huisvesting, passende telewerkfuncties en de gevolgen voor de heersende cultuur binnen het bedrijf.

Resultaten
In totaal werden op de vijf bedrijventerreinen ruim 700 organisaties uitgenodigd voor de seminars. Ruim 100 personen namen aan deze bijeenkomsten deel. Uiteindelijk besloten zes Utrechtse organisaties om zich aan te melden voor gerichte ondersteuning. Het Nederlands Instituut voor Gezondheidsbevordering en ziektepreventie in Woerden heeft inmiddels telewerken daadwerkelijk gentroduceerd binnen de eigen organisatie. De overige bedrijven zullen naar verwachting voor het eind van dit jaar klaar zijn met een invoeringsplan. Twijnstraworkinnovation, het adviesbureau dat de workshops begeleidde, noemt de eerste resultaten "bemoedigend".

Uit onderzoek dat in het kader van CATPIE Utrecht is verricht, blijkt dat een toenemend aantal Utrechtse bedrijven telewerken oppakt. In 2000 waren er ruim 4200 organisaties in deze provincie, die structureel met telewerken bezig waren. Dit komt overeen met ongeveer 16.000 werknemers. Merendeels zijn deze werkzaam in de commercile dienstverlening. De verwachting is dat er in de provincie volgend jaar ruim 24.000 telewerkers zullen zijn (5% van de beroepsbevolking). Het aantal telewerkdagen zal verder toenemen van 50.000 naar 70.000. Naar verwachting zal dit leiden tot vermindering van het woon-werkverkeer van de betrokken medewerkers bij bedrijven.

Gratis cd-rom 'Telewerken, regel 't zo!'
De belangrijkste uitkomsten van het telewerkproject zijn gebundeld in een cd-rom "Telewerken, regel 't zo!". De cd-rom bevat een praktische handleiding die bedrijven op weg helpt naar een succesvolle introductie van telewerken. De gratis cd-rom kan worden besteld via de site www.catpie-utrecht.nl

Presentatie projectuitkomsten
De belangrijkste projectuitkomsten van CATPIE Utrecht worden op 18 oktober a.s. toegelicht tijdens een bijeenkomst in De Meern bij het bedrijf Oracle. Deze bijeenkomst 'Telewerken, hoe in te passen binnen mijn organisatie?' biedt vooral praktische tips aan managers, personeelsfunctionarissen en overige belangstellenden die aan de slag willen met telewerken. Aan de hand van een aantal beproefde scenario's worden doorgenomen hoe telewerken het best kan worden opgepakt binnen een bedrijf. U kunt zich aanmelden voor deze bijeenkomst bij de heer Rob Nout, cordinator van het Kenniscentrum Utrecht, tel. 030 - 236 7263 (mobiel 06 - 23 51 33 39).

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Ron van Dopperen, 030 - 258 3196 of per e-mail:
Ron.van.dopperen@provincie-utrecht.nl .