European Commission

IP/01/1443

Brussel, 18 Oktober 2001

Interregprogramma: Europese Unie geeft EURO 35 miljoen subsidie aan Duitsland (Nedersaksen) en Nederland (regio Eems-Dollard)

De Commissie heeft haar goedkeuring gehecht aan een grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma voor Duitsland en Nederland, dat in het kader van het communautaire initiatief INTERREG III(1)
zal worden gefinancierd. Het programma heeft betrekking op delen van de Duitse deelstaat Nedersaksen en op de Nederlandse regio's Zuidoost Drenthe, Oost-Groningen, Delfzijl en Overig Groningen. Dit gebied telt ongeveer 2,6 miljoen inwoners. De belangrijkste doelstellingen van het programma zijn een betere grensoverschrijdende samenwerking, verbetering van de infrastructuur en financiering van projecten inzake sociale integratie en milieubescherming. Tot 2006 is in totaal 87 miljoen beschikbaar waarvan 35,5 miljoen door de EU en 46 miljoen met nationale en regionale begrotingen wordt bijgedragen. De particuliere sector levert een bijdrage van 5,6 miljoen.

Bij de aankondiging van dit besluit heeft Michel Barnier, Europees Commissaris voor regionaal beleid, verklaard: "De burgers van de regio Eems-Dollard zijn sinds 1977 vertrouwd met grensoverschrijdende samenwerking. Dit INTERREG-programma kan bouwen op wat in het verleden tot stand is gekomen en daarbij is de ontwikkeling van de vervoer- en technologie-infrastructuur een prioriteit. Ik ben ervan overtuigd dat de burgers zich rekenschap zullen geven van de toegevoegde Europese waarde van dit programma en dat de projecten in dat kader efficiënt bijdragen tot de economische ontwikkeling van de regio."

Regio Eems-Dollard

De regio Eems-Dollard ligt aan het noordelijke deel van de grens tussen Duitsland en Nederland. Dit gebied telt ongeveer 2,64 miljoen inwoners en heeft een oppervlakte van 19 023 km². De Landkreise Aurich, Leer, Emsland en de stad Emden aan Duitse zijde en de regio's Zuidoost Drenthe, Oost-Groningen, Delfzijl e.o. en Overig Groningen aan Nederlandse zijde vormen samen het programmagebied. De Kamers van Koophandel en andere organisaties hebben de samenwerking in de regio gestart in 1977, en de eerste grensoverschrijdende actieprogramma's kwamen er in 1978. De door de Structuurfondsen gefinancierde communautaire initiatieven INTERREG worden in de regio uitgevoerd sinds 1991.

Het programma heeft vijf doelstellingen:

* Infrastructuur. Er wordt gestreefd naar meer samenwerking op het gebied van vervoer en ruimtelijke ordening. De te selecteren projecten zullen betrekking hebben op ontbrekende wegverbindingen, de ontwikkeling van intermodale vervoersketens of grensoverschrijdende mobiliteitscentra (communautaire bijdrage: 8,5 miljoen).

* Grensoverschrijdende economische en technologische samenwerking. De acties zijn hoofdzakelijk gericht op innovatie en samenwerking, alsmede op de instandhouding en het scheppen van werkgelegenheid. Er zijn middelen beschikbaar om het gebruik van internetdiensten door kleine en middelgrote ondernemingen te bevorderen, om nieuwe diensten in de toeristische sector te ontwikkelen en om programma's voor regionale technologieoverdracht op te zetten (communautaire bijdrage: 12,2 miljoen).
* Milieubescherming. Het gaat voornamelijk om grensoverschrijdende milieubescherming. Dit thema heeft vooral betrekking op grensoverschrijdende informatieprojecten waarbij onder meer gegevens over het milieu worden verzameld en gemeenschappellijke natuurgebieden worden ontwikkeld (communautaire bijdrage: 5,3 miljoen).

* Menselijke hulpmiddelen. De klemtoon ligt hier op de bevordering van grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van arbeidsmarktbeleid, opleiding en onderwijs. Modelprojecten voor nieuwe modellen van deeltijds werk en startersinitiatieven zullen worden gefinancierd, en ook het gebruik van nieuwe technologieën in het onderwijs (communautaire bijdrage: 3,5 miljoen).
* Integratie. Dit prioritaire thema betreft de oprichting van netwerken op het gebied van gezondheidszorg, veiligheid en sociale integratie, b.v. tussen gemeenten of tussen niet-gouvernementele organisaties. De klemtoon lig daarbij op grensoverschrijdende gegevensuitwisseling betreffende b.v. verschillende medische diensten om een betere coördinatie en een beter aanbod tot stand te brengen (communautaire bijdrage: 3,5 miljoen).

Daarnaast wordt nog 2,5 miljoen aan communautaire middelen gespendeerd aan technische bijstand voor het programmabeheer, informatie en evaluatie.

Context

Voor de periode 200-2006 wil het communautaire initiatief INTEREG III met een begroting van 4 875 miljoen(2)
de interregionale samenwerking in de EU en de aangrenzende regio's stimuleren. De middelen komen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

INTERREG-programma's dienen voor de financiering van grensoverschrijdende, transnationale en interregionale samenwerking en van projecten ter versterking van de economie, de infrastructuur, de werkgelegenheid en het milieu. De Commissie keurt bilaterale of multilaterale programma's goed; die programma's moeten worden ingediend door de aangewezen nationale en regionale autoriteiten.

Beheersautoriteit

De beheersautoriteit voor het programma is het Ministerie en economische zaken, technologie en vervoer van Nedersaksen, dat nauw samenwerkt met een technisch secretariaat in de regio en met andere partners.
Adres van het technisch secretariaat:

Ems-Dollart regio

D: Postfach 1202, D-26828 Bunde

NL: Postbus 43, D-9693 ZG Nieuweschans

Tel.: (00 31) (0) 597 521510

Fax: (00 31) (0) 597 522511

E-mail: edr@edr.org
Aanvullende informatie over INTERREG III is te vinden op volgende site:

http://www.inforegio.cec.eu.int/interreg3

en in de nota memo/01/280 van 25 juli 2001.
Aanvullende informatie over de regio Ems-Dollart kan op onderstaand adres worden geconsulteerd:

http://www.edr.org

(1)
INTERREG III: het communautaire initiatief INTERREG III ondersteunt trans-Europese samenwerking met het oog op een harmonische en evenwichtige ontwikkeling van het Europese grondgebied. Onderdeel A van het initiatief betreft grenoverschrijdende samenwerking en bevordering van een geïntegreerde regionale ontwikkeling voor aan elkaar grenzende regios.

(2)
Prijzen 1999