European Commission

IP/01/1440

Brussel, 18 oktober 2001

De Europese Commissie stelt voor om 2004 tot het Europees Jaar van de opvoeding door sport uit te roepen

Het voorstel van mevrouw Viviane Reding, het met onderwijs, cultuur en sport belaste lid van de Commissie, om 2004 tot «Europees jaar van de opvoeding door sport» uit te roepen is door de Commissie overgenomen. In dit jaar waarin bovendien in Athene de Olymische zomerspelen zullen worden gehouden, zullen communautaire en nationale maatregelen worden genomen die met name ten doel hebben een duurzame samenwerking tussen onderwijsinstellingen en sportorganisaties te bevorderen en sportbeoefening en de overdracht van de daarin geldende waarden beter in het onderricht te integreren. De Commissie stelt voor om een budget van 11,5 miljoen euro voor het Europees jaar van de opvoeding door sport ter beschikking te stellen.

Door haar voorstel om 2004 tot het Europees jaar van de opvoeding door sport te maken wil de Commissie te kennen geven dat sport niet alleen bedoeld is om naar te kijken maar ook een sterk sociaal aspect heeft: het is een uitstekend middel tot opvoeding en integratie, aldus Viviane Reding die hieraan toevoegde dat de Olympische spelen en de Paralympics in Athene de Europeanen de gelegenheid bieden om hun kijk op sport naar voren te brengen. Zij mogen deze gelegenheid niet voorbij laten gaan. Zij zei ervan overtuigd te zijn dat het Europees Parlement, de ministers van onderwijs en sport, docenten en sportorganisaties de Commissie hierbij zullen steunen.

Omdat één op de drie Europeanen aan sport doet en er 600 000 clubs bestaan, is sport een belangrijk economisch en sociaal verschijnsel in de Europese Unie, hetgeen tijdens de Europese Raad van Nice in december jl. erkend is. De Europese Raad heeft de communautaire instellingen verzocht meer rekening te houden met de « maatschappelijke, educatieve en culturele functie van sport».

Het onderwijs is bij uitstek een sector waarin aan het verzoek van de Europese Raad gehoor kan worden gegeven. De Commissie is overigens met het internationaal olympisch comité overeengekomen om gezamenlijk op school informatie over de waarden van sport en de olympische idealen te verstrekken (zie IP/01/1269 van 14 september 2001).

Het Europees jaar van de opvoeding door sport heeft voornamelijk ten doel :

* de onderwijswereld en de sportorganisaties tot samenwerking aan te sporen en daardoor meer profijt te trekken van de educatieve waarde van sport en zijn bijdrage tot integratie in de maatschappij. Sport leert jongeren in teamverband te werken en bevordert verdraagzaamheid.

* op het belang van vrijwilligerswerk in de sport als informeel opvoedingsinstrument te wijzen. Één van de door de Commissie voor dat Jaar overwogen maatregelen is het zenden van jonge vrijwillers uit alle lidstaten van Europa om bij de Olymische Spelen en de Paralympics in Athene te helpen.

* uitwisselingen van scholen in verband met sportevenementen en culturele manifestaties te bevorderen.

* toekenning van een groter belang aan sportactiviteiten in het schoolprogramma te stimuleren.

* oplossingen voor onderwijs aan jonge topsporters te zoeken. De sportcarrière van topsporters begint hoe langer hoe vroeger, vaak ten koste van school en dus van hun toekomst.

Het Europees Jaar van de opvoeding door sport maakt deel uit van andere communautaire maatregelen ter bestrijding van discriminatie en sociale uitsluiting. Ook de kandidaatlanden en de EVA-landen kunnen meedoen.