Ingezonden persbericht

18 oktober 2001
Persbericht van het Wereld Natuur Fonds

Geen noodzaak voor windmolens in de Waddenzee

Aan de vooravond van het kabinetsbesluit omtrent het planologisch Basisdocument IPWA, toont het Wereld Natuur Fonds aan dat er geen noodzaak is voor het plaatsen van windturbines in de Waddenzee. Dit windpark is niet nodig om de nationale doelstelling van 1500 MW te halen. De vandaag afgesloten windtour van het Wereld Natuur Fonds langs alle provincies in Nederland, maakt duidelijk dat de benodigde turbines op land gerealiseerd kunnen worden, ook in de provincies Noord-Holland en Friesland. De milieubeweging ziet talrijke locaties in Nederland waar windparken gebouwd kunnen worden. Een opinieonderzoek, uitgevoerd in opdracht van het Wereld Natuur Fonds, laat zien dat voor al deze locaties brede steun bestaat bij de Nederlandse bevolking; gemiddeld 85% is voor de voorgestelde locaties in de eigen provincie. Tijdens de windtour kwam Flevoland als beste windprovincie uit de bus; Overijssel, Noord-Brabant en Drenthe als slechtste.

Bouwen in de Waddenzee is geen optie voor het Wereld Natuur Fonds, omdat het behoort tot de belangrijkste natuurgebieden internationaal; vele diersoorten zijn in hun voortbestaan afhankelijk van het wad. De Waddenzee is een waardevol natuurgebied dat zoveel mogelijk onaangetast moet blijven. De provincies Friesland en Noord-Holland willen echter hun aandeel in de landelijke doelstelling leveren via de bouw van een enorm windpark in de Waddenzee bij de Afsluitdijk. Beide provincies willen vrijwel geen nieuw vermogen meer neerzetten op land en hebben hiermee een uitzonderingspositie bedongen in het landelijke convenant. Dit is onnodig en onwenselijk.

Resultaten provinciale windtour
Vandaag is de laatste provincie - Zuid-Holland - aangedaan in het kader van de provinciale windtour van het Wereld Natuur Fonds. Als beste kwam de provincie Flevoland naar voren met een 8. Deze provincie voert een actief windbeleid en draagt daarmee substantieel bij aan de nationale doelstelling van 1500 MW. Als slechtste kwamen Noord-Brabant, Drenthe en Overijssel uit de bus; allen ontvingen een 5 voor hun prestaties en ambities. Met name de doelstellingen voor het aantal MW dat ze willen bouwen in de toekomst, is niet conform hun relatieve mogelijkheden. Het Wereld Natuur Fonds roept deze provincies op hun onvoldoende om te zetten in een voldoende of meer. Deze windtour toont aan dat er op land veel mogelijk is voor windenergie: er zijn voldoende locaties en het not-in-my-backyard-effect blijkt beperkter dan vaak wordt verondersteld. Met goede afstemming zouden windprojecten snel gerealiseerd moeten kunnen worden om zo bij te dragen aan het terugdringen van het broeikaseffect. Klimaatverandering, veroorzaakt door het broeikaseffect, vormt namelijk een van de grootste bedreigingen voor de wereldwijde natuur.

Wind op zee heeft de toekomst
Naast meer windturbines op land, ziet het Wereld Natuur Fonds ook veel mogelijkheden in de Noordzee (goed voor 10.000 tot 15.000 MW in totaal). Grootschalige windparken op zee vormen daarmee een belangrijke mogelijkheid om de CO2-uitstoot in Nederland op langere termijn daadwerkelijk fors terug te dringen.

//////////////////////////////////