DIERENBESCHERMING

Dierenbescherming vraagt minister om gratie hangbuikzwijnen

Dierenbescherming vraagt minister om gratie hangbuikzwijnen

Den Haag, 18 oktober 2001: De Dierenbescherming vreest voor het leven van ruim 80 Groningse hangbuikzwijntjes. Deze zwijntjes, een uit de hand gelopen hobby, dreigen binnenkort afgemaakt te worden door de RVV. De Dierenbescherming vindt dit onacceptabel en dringt er vandaag bij minister Brinkhorst van Landbouw op aan om deze dieren gratie te verlenen. De Dierenbescherming en het Swieneparredies stellen zich beschikbaar om deze dieren op te vangen en te herplaatsen.

Omdat hobbyvarkens aan dezelfde strenge regels als vleesvarkens moeten voldoen is het verboden de dieren te vervoeren en op te vangen. Afmaken is dus het enige alternatief. Het is voor de Dierenbescherming onacceptabel dat deze grote groep dieren het slachtoffer worden van een gebrek aan wetgeving. Eind vorige week kondigde de minister nog aan het niet nodig te vinden om aparte regels in te stellen voor het houden van hobbyvarkens. Nu, een week later, wordt het trieste resultaat van het gebrek aan aparte wetgeving wel erg duidelijk. De Dierenbescherming dringt er dan ook bij de minister op aan om de wetgeving alsnog te herzien, voor deze dieren een uitzondering te maken en ze het leven sparen.

De zwijntjes moeten weg omdat hun eigenaar volgens de wet maximaal vier hobbyvarkens mag houden. Deze gebeurtenis toont wederom aan dat het hangbuikzwijn een dier is dat niet zomaar gehouden kan worden door particulieren. De ontbrekende wetgeving, de ruimte die de dieren nodig hebben, de tijd en de aandacht stellen hoge eisen aan de verzorgers. Helaas worden door de toenemende populariteit van de hobbyvarkens ook steeds meer varkens gedumpt. Duidelijke wet- en regelgeving is daarvoor de enige oplossing.
Om deze dieren toch een nieuwe kans te geven biedt de Dierenbescherming samen met het Swieneparredies, een opvangcentrum voor varkens, de minister aan om deze dieren zorgvuldig te herplaatsen. De Dierenbescherming hoopt dat minister Brinkhorst de dieren gratie verleent en ze een nieuwe toekomst gunt.


- einde bericht -