Bedrijfschap Horeca en Catering

Terug Zoetermeer, 18 oktober 2001
Persbericht P-014 , afd. Communicatie, tel. (079) 368 07 19

Lastenverlichting voor horeca en catering

Het bedrijfschap Horeca en Catering ontwikkelt jaarlijks activiteiten die van belang zijn voor de hele bedrijfstak, voornamelijk op het gebied van (trend)onderzoek en voorlichting. Hiervoor betalen ondernemers in de horeca en catering een heffing. Mede doordat het Bedrijfschap zich concentreert op haar kerntaken, zal deze heffing in 2002 aanzienlijk lager zijn: in vergelijking met 2001 ongeveer 25% lager en in vergelijking met 2000 zelfs 35% lager. En dat ondanks inflatie en gestegen kosten.

Vanaf het heffingsjaar 2002 neemt Sbh de uitvoering van de heffing van het Bedrijfschap over. Dat betekent voor de ondernemer minder administratieve rompslomp. Ondernemers die personeel in dienst hebben, kennen Sbh al. Sbh int alle premies die zij verschuldigd zijn in het kader van de cao. Vanaf 2002 hoeven ondernemers nog maar één keer hun gegevens in te sturen en ontvangen zij één factuur voor de premies cao en de heffing van het Bedrijfschap. Ondernemers zonder personeel ontvangen eveneens hun factuur van Sbh, echter met alleen de heffing van het Bedrijfschap hierop.

Het systeem van heffingen zelf verandert niet. Alle ondernemingen betalen een basisheffing en als er personeel in loondienst werkzaam is, komt daar een loonsomheffing bovenop. Het bedrijfschap Horeca en Catering handelt de heffing over 2001 nog zelf af. Dat betekent dat ondernemers, wanneer de definitieve loonsom over 2001 bekend is, medio 2002 nog een afrekennota van het Bedrijfschap ontvangen. Begin januari 2002 ontvangen ondernemers automatisch een nota van Sbh met het voorlopige jaarbedrag voor 2002.