Ingezonden persbericht

Persbericht

Nationaal Luchtvaartmuseum geeft actuele achtergrondinformatie: 'Luchtwapen tegen terreur' in Aviodome

Het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol zal vanaf zaterdag 20 oktober aandacht besteden aan de achtergronden en de mogelijkheden van terreurbestrijding uit de lucht. Met behulp van, veelal exclusief filmmateriaal dat speciaal voor dit doel door het Pentagon in Washington en door de Amerikaanse en Britse luchtmachten aan de Aviodome beschikbaar werd gesteld, geeft het luchtvaartmuseum een kijk in de keuken van de Amerikaanse luchtmacht. Er is filmmateriaal te zien over de individuele vliegtuigtypen die bij de acties tegen het internationaal terrorisme betrokken zijn.

Daarnaast wordt aan de hand van modellen, foto's en andere actuele informatie als introductie bij het filmmateriaal aandacht geschonken aan de rol van de luchtmachten bij de bestrijding van terreur. Hierbij wordt duidelijk dat luchtmachten veel hebben geleerd sinds de bevrijding van Koeweit in de Golfoorlog in 1991. Terreur ­stelselmatige wreedheid- kan beter worden bestreden met accurate vernietiging van kleine doelen, zoals hoofdkwartieren van terroristen en batterijen luchtafweerraketten. De traditionele wijze van oorlogvoeren, waarbij soms grote 'tapijten' bommen op een doel werden gelegd, zoals in de Tweede Wereldoorlog en in Vietnam, is in onze tijd vrijwel niet meer mogelijk. Als er tegenwoordig al sprake is van grote legerformaties, dan zijn die verdekt opgesteld; daarbij zou het risico om onschuldige burgers te treffen bij bommentapijten veel te groot zijn.

Onlangs kreeg het luchtvaartmuseum Aviodome bijzondere toestemming van het Pentagon om in het kader van de voorlichting over de operatie 'Duurzame Vrijheid' achtergrondinformatie over de rol van de luchtmacht bij terreurbestrijding te geven. Er bleek een grote hoeveelheid divers filmmateriaal beschikbaar te zijn, waarvan de Aviodome zoveel mogelijk, in wisselende presentaties, wil laten zien. Het luchtvaartmuseum Aviodome heeft hiervoor gekozen om op de actualiteit te kunnen inspelen nadat, zowel door pers als publiek, de afgelopen weken vele malen om informatie over de luchtoorlog aan het museum was gevraagd.

Het is nog niet bekend hoe lang de Aviodome de presentatie "Luchtwapen tegen Terreur" zal laten zien. Hiervoor zullen de internationale ontwikkelingen maatgevend zijn. Het luchtvaartmuseum is van dinsdag t/m vrijdag dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur en in het weekend van 12.00-17.00 uur. Tijdens de herfstvakantie dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur. Voor meer informatie is het luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol bereikbaar op tel. 020 406 8000. Meer informatie is ook te vinden op internetsite www.aviodome.nl

Fotobijschrift: F-16CJ, gespecialiseerd in het onderdrukken van de vijandelijke luchtverdediging.

Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome-Schiphol, Yvonne Russ/ Jodie Staphorst/Peter F.A. van de Noort, oktober 2001.