Ministerie van Financiën


http://www.minfin.nl

MIN FIN: Douane en opsporingstaken

Persbericht

No 01/282 Den Haag 18 oktober 2001

Douane en opsporingstaken

De staatssecretaris van Financiën heeft vandaag de Tweede Kamer geïnformeerd over zijn standpunt inzake de opsporingstaken van de douane. De staatssecretaris is van mening dat vooralsnog geen reden bestaat om de positionering de douanetaken te heroverwegen.

De staatssecretaris blijft vasthouden aan het door het kabinet gemaakte organisatorische onderscheid tussen enerzijds diensten die in het kader van de handhaving van de ordeningswetgeving in eerste aanleg zijn belast met de meer bestuurlijke rechtshandhaving (de inspecties met een beperkte opsporingsbevoegdheid) en anderzijds de diensten die bij de uitvoering van hun handhavende taken meer in het bijzonder gericht zijn op de strafrechtelijke rechtshandhaving onder het gezag van het OM (de bijzondere opsporingsdiensten).

De Belastingdienst, exclusief de FIOD-ECD, is expliciet aangewezen als een inspectiedienst. Dit betekent dat de douane, als onderdeel van de Belastingdienst, eveneens slechts kan optreden als inspectiedienst met beperkte opsporingstaken. Dit geldt zowel voor de uitvoering van fiscale als van niet-fiscale taken. Alleen de FIOD-ECD behoort binnen de Belastingdienst tot een van de vier bijzondere opsporingsdiensten.

De brief van de staatssecretaris staat op de internetsite van het ministerie van Financien:
http://www.minfin.nl/BOB00-1640.doc

Woordvoerder: drs. P.A.W. Lamers
Tel.nr.: 070 - 342 8403

18 okt 01 15:17