Provincie Utrecht

Persbericht
1003183200

Provincie Utrecht investeert in sociale samenhang

Sociale samenhang, zorg en maatschappelijke participatie zijn belangrijke thema's in het provinciale beleid. Voor projecten op dit brede terrein heeft de provincie een fonds beschikbaar gesteld, de Provinciale Ontwikkelingsreserve Sociale Infrastructuur. Jaarlijks is in dit fonds 2,5 miljoen gulden beschikbaar; hiervan is 1 miljoen gulden gereserveerd voor de jeugdhulpverlening.

De volgende projecten willen GS ondersteunen met een bijdrage uit dit krediet:

Beukenrode, Doorn
Deze school voor voortgezet speciaal onderwijs richt zich op zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Om deze kinderen goed voor te bereiden op de arbeidsmarkt heeft de school dringend behoefte aan klaslokalen waarin een realistische arbeidssituatie wordt neergezet. In deze werkplaatsen kunnen de scholieren oefenen met diverse praktische werkopdrachten. Beukenrode krijgt steeds meer leerlingen. Voor geschikte praktijkruimten is de school op zoek naar financiële steun, aanvullend op het bedrag dat de gemeente Doorn heeft uitgetrokken. GS willen hiervoor 150.000 gulden beschikbaar stellen.

Meldpunt Sociale Activering, Baarn
De gemeente Baarn werkt momenteel aan een meldpunt dat in de loop van 2002 wordt opgestart, met de bedoeling om ervoor te zorgen dat ouderen, allochtonen en gehandicapten een hechte plek krijgen in de locale gemeenschap. Het voorkomen van een sociaal isolement staat daarbij voorop. Dit meldpunt, dat een belangrijke sociale ontmoetingsplek in Baarn moet worden, kan rekenen op steun van het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht. Niet op de laatste plaats omdat het gaat om een belangrijk voorbeeldproject voor de provincie. GS willen voor dit project 100.000 gulden beschikbaar stellen; daarmee betaalt de provincie bijna de helft van de totale projectkosten.

Provinciaal WAO-Beraad
Het Provinciaal Utrechts WAO-Beraad maakt zich sterk voor verbetering van de arbeidspositie van inwoners van de provincie die arbeidsongeschikt zijn geworden, met de bedoeling om de kans op terugkeer op de arbeidsmarkt te vergroten. In negen Utrechtse gemeenten houdt de organisatie nu spreekuren, waarbij voorlichting wordt gegeven aan WAO'ers. Plan is om deze activiteiten de komende vier jaar uit te breiden naar 16 Utrechtse gemeenten. Hiervoor zijn 28 nieuwe voorlichters nodig. Verder wordt het spreekuur opengesteld voor arbeidsgehandicapten met een bijstandsuitkering en wordt de informatieservice uitgebreid en verbeterd. GS willen aan deze wensen voor de toekomst tegemoet treden, door eenmalig 400.000 gulden beschikbaar te stellen. Deze provinciale subsidie wordt betaald uit de Provinciale Ontwikkelingsreserve en het Fonds voor Economische en Toeristische Ontwikkeling.

Opvang daklozen Amersfoort
Amersfoort telt ongeveer 150 dak- en thuislozen. Speciaal voor deze groep mensen wil de stichting Opvang Voorzieningen Amersfoort een uitzendbureau opzetten. Bedoeling is dat langs deze weg binnen een jaar minimaal 30 dak- en thuislozen aan het werk hebben. Onder hen zullen circa 5 mensen aan een vaste reguliere baan worden geholpen. Het werkbureau is vooral bedoeld om de dak- en thuislozen in Amersfoort werkervaring te laten opdoen, het sociaal isolement te doorbreken en meer structuur aan te brengen in hun dagelijks leven. Provinciale bijdrage voor dit project bedraagt ruim 43.000 gulden.

Bovenstaande voorstellen komen op 26 november voor advisering aan de orde in de Statencommissie Zorg en Welzijn. Definitieve behandeling vindt plaats in de vergadering van Provinciale Staten op 10 december a.s.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Ron van Dopperen, 030 - 258 3196 of per e-mail:
Ron.van.dopperen@provincie-utrecht.nl .