Provincie Utrecht

Persbericht
1003183200

Toekomst regionale televisiezender Kanaal 9 Utrecht verzekerd

GS hebben op dinsdag 16 oktober besloten om de publieke regionale televisiezender, Kanaal 9 Utrecht, tot en met 2004 te financieren. In de meerjarenbegroting is daarvoor jaarlijks 8.4 miljoen gulden beschikbaar. Deze beslissing schept duidelijkheid voor de televisiezender. Kanaal 9 Utrecht kan doorgaan met investeren in goed personeel en kwalitatief sterke programmering voor alle inwoners van de provincie Utrecht. Bovendien zijn GS er van overtuigd dat van deze beslissing een versnellende invloed uit zal gaan op de fusie die aan de gang is tussen lokale en regionale radio en televisie in de stad Utrecht en de provincie. De fusie ligt goed op koers en zal in september 2002 afgerond zijn. Mediagedeputeerde mevrouw Kallen is dan ook zeer tevreden met het besluit.

Kanaal 9 Utrecht zendt pas uit sinds september 2000. Daarom hebben GS geconstateerd dat het nog te vroeg is om het reilen en zeilen van de televisieomroep goed te kunnen evalueren. Dit neemt niet weg dat de kijkcijfers voor zo'n prille zender bemoedigend zijn. Evaluatie moet in een later stadium gebeuren. Alle provincies verenigd in het IPO zijn bezig om met de belangenorganisatie van regionale omroepen, ROOS, afspraken te maken over uniforme algemene subsidievoorwaarden in alle provincies. GS willen het eindresultaat hiervan eerst afwachten, voordat zij zullen komen met een nota over de toekomst van publieke regionale omroep in Utrecht.

Tot nu toe is Kanaal 9 Utrecht een tweejarig experiment. Voor dit experiment was in 2000 en 2001 ook al 8.4 miljoen gulden per jaar beschikbaar. Omdat het experiment eind dit jaar afloopt is, is een beslissing over verdere financiering noodzakelijk. In eerste instantie tot 2004, omdat de uitzend-vergunning ook tot 2004 loopt. Iedere televisiezender in Nederland krijgt namelijk altijd per 5 jaar een zendvergunning.

Het geld voor de regionale omroep komt grotendeels van het rijk. Sinds in 2000 de omroepbijdrage is afgeschaft en via de inkomstenbelasting wordt geheven, komt het geld direct van het rijk. Inmiddels is het rijk bezig het geld voor regionale omroep direct aan de provincies te geven. Al het geld voor regionale omroep wordt de komende jaren door het rijk in het provinciefonds gestort. De provincies moeten dan samen afspreken hoe ze de gelden verdelen. Hoewel niet helemaal voorspelbaar, is de verwachting dat Utrecht daar ongeveer hetzelfde bedrag uit zal krijgen als nu het geval is.

Kanaal 9 Utrecht zit in één pand en in één omroepbedrijf met de lokale omroep van Utrecht stad, RTV Utrecht. Omroepbedrijf TV Utrecht maakt de programma's zowel voor de regionale als de lokale televisie. Op het ogenblik is er een ook landelijk gezien uniek fusieproces aan de gang, dat moet leiden tot volledige integratie van Radio M, Kanaal 9 Utrecht (beide regionaal) en Omroep Utrecht RTV (lokaal) in één organisatie onder één bestuur met één zendmachtiging voor regionale radio en televisie en één bedrijf voor de aanlevering van lokale en regionale programma's voor radio en televisie. GS geloven ook dat deze missie onder voorzitterschap van de ervaren mediabestuurder mr. Bauke Geersing kansen biedt om de organisatie snel uit te laten groeien tot een topper in regionaal en lokaal omroepland. De hoop is ook dat andere lokale omroepen alsnog zullen aansluiten. Het is een open proces met uiteindelijk doel: zoveel mogelijk hoogwaardige programma's voor zoveel mogelijk mensen in de provincie Utrecht.

Het voorstel wordt ter advisering aangeboden aan de commissie Cultuur en Economie op 5 november en vervolgens ter besluitvorming voorgelegd aan provinciale staten op 10 december 2001.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Mireille van Kempen, 030 - 258 2333 of per e-mail: mireille.van.kempen@provincie-utrecht.nl .