Provincie Flevoland

Bromfietsproject Easy Riders wordt voortgezet

Vandaag hebben vertegenwoordigers van het Vervoerberaad Flevoland (namens de provincie Flevoland en de zes Flevolandse gemeenten), de politie, het openbaar ministerie en 3VO afdeling Flevoland hun handtekening gezet onder de intentieverklaring Easy Riders II. In deze intentieverklaring maken de genoemde partijen afspraken over de voortzetting van het brom- en snorfietsproject Easy Riders.

Het project Easy Riders is in 1998 van start gegaan. Aanleiding voor het project was het grote aantal ernstige ongevallen met brom- en snorfietsen. In het project, dat in 2001 afloopt, is aandacht besteed aan handhaving, voorlichting en educatie. De politie controleert in heel Flevoland regelmatig op helmgebruik, verlichting, verzekering, bromfietscertificaat en op de technische staat van brom- en snorfietsen. Via scholen in het voortgezet onderwijs wordt aandacht besteed aan het veilig gebruik van brommers. Ook wordt in iedere gemeente jaarlijks een startmanifestatie georganiseerd. Tijdens zon startmanifestatie is het voor iedereen mogelijk zijn/haar brom- of snorfiets vrijblijvend te laten keuren. Deze keuring heeft dan geen boete en/of inbeslagname tot gevolg. Wel krijgt elke eigenaar een advies m.b.t. technische aanpassingen die nodig zijn. De startmanifestatie in Lelystad is aansluitend aan de ondertekening van de intentieverklaring gehouden op het Dukaatplein, naast het stadhuis. De startmanifestaties in de andere gemeenten worden later dit najaar gehouden.

De partners in het project vinden het aantal ongevallen met brom- en snorfietsers nog steeds te hoog. Dit is een belangrijke reden om het project Easy Riders voort te zetten met een nieuwe intentieverklaring. Nieuw in de intentieverklaring is de aandacht voor infrastructurele maatregelen. Wegbeheerders gaan aan de hand van ongevalanalyses per gemeente onderzoeken of vermindering van het aantal ongevallen via infrastructurele maatregelen mogelijk is.

Tot 2000 was er sprake van een stijging van het aantal ongevallen, in 2000 was er voor het eerst een daling. Of dit het gevolg is van Easy Riders, of van de nieuwe verkeersregel bromfiets op de rijbaan is moeilijk vast te stellen. In 2000 zijn in Flevoland onder brom- en snorfietsers vier doden gevallen en zijn er 29 opgenomen in het ziekenhuis. In de leeftijdsgroep 15-18 jaar vallen in Flevoland relatief veel slachtoffers (20% t.o.v. 13% gemiddeld in Nederland), het grootste deel hiervan is gerelateerd aan ongevallen met een brom- of snorfiets. Als verder naar de ongevalcijfers wordt gekeken blijkt het risico van een ongeval onder brom- en snorfietsers per gereden kilometer relatief groot. Zo is het risico om dodelijk te verongelukken voor een bromfietser 14 maal zo groot als voor een automobilist.

datum 18-10-2001 Nummer 2001-103