CDA

CDA: VVD-programma herkenbaar liberaal, maar op punten tekortschietend

Het CDA ziet positieve punten in het deze week gepresenteerde VVD-verkiezingsprogramma, maar vraagt zich af of de grootste maatschappelijk knelpunten opgelost kunnen worden met de liberale aanpak. 'Ruimte, Respect, Vooruitgang' is een herkenbaar liberaal programma. Er valt dus wat te kiezen, dat is winst. Net als in voorgaande verkiezingsprogramma's leggen de liberalen een zwaar accent op lastenverlichting en marktdenken.

Vanuit christen-democratische optiek zijn er echter wel vraagtekens te zetten bij een aantal keuzes. Een grote generieke lastenverlichting mag dan sympathiek ogen, maar de door iedereen ervaren knelpunten in onderwijs en zorg worden er niet mee opgelost. De VVD trekt overigens weinig extra geld uit voor deze beleidsterreinen (respectievelijk 0,5 en 2,7 miljard).

In diezelfde lijn ligt het opmerkelijk pleidooi voor het afschaffen van de Onroerend Zaakbelasting (OZB). Klinkt mooi, maar feit is dat gemeenten door het afschaffen van de OZB in financiële problemen kunnen komen. Deze inkomstenvermindering zal dus elders gecompenseerd moeten worden. De beloofde lastenverlichting zal dus in de praktijk eerder uitpakken als lastenverschuiving voor burgers.

De WAO-aanpak in het VVD-programma is beleidsarm. De voorgestelde maatregelen zijn eerder bezuinigingsmaatregelen dan maatregelen die tot echte oplossingen leiden.
Positief is dat de liberalen bij de organisatie van de zorg nu ook willen uitgaan van vraagsturing in plaats van aanbod sturing.

Tenslotte vinden de christen-democraten de veiligheidsparagraaf in het VVD-programma onder de maat. Realisering van deze paragraaf leidt tot 5000 extra agenten, terwijl VVD-minister Korthals al becijferd heeft dat 8000 agenten nodig zijn. Volgens het CDA zijn veel meer nieuwe agenten nodig en haalbaar.