CDA

Europarlementariër woedend over vernieling Fries vleesbedrijf in Frankrijk

CDA-Europarlementariër Albert Jan Maat is woedend over de vernieling door boze Franse boeren van een Fries vleesbedrijf in Frankrijk. Franse veehouders zien namelijk met lede ogen toe dat Frankrijk veel Nederlands vlees importeert terwijl er ook veel Frans vlees wordt geproduceerd. Boze Franse veeboeren hebben bij het Friese bedrijf in Fougères in West-Frankrijk duizenden kilo´s vlees uit de koeling gehaald en vernietigd. Ook hebben zij machines en een vrieshuis vernield.

Met de actie willen de Franse boeren hun regering dwingen maatregelen te nemen om de eigen boeren te beschermen. Albert Jan Maat (landbouw) is woedend over de actie en heeft spoedvragen gesteld aan de Europese Commissie.

Maat: "Binnen de Europese Unie moeten veehouders uit verschillende landen met elkaar op een eerlijke manier concurreren. De marktwerking zorgt dan voor de beste prijs-kwaliteitverhouding, waarvan de consument kan profiteren. Afgezien van het feit dat protectionistische maatregelen, zoals de Franse boeren willen, niet meer van deze tijd zijn, is het actiemiddel uiterst verwerpelijk. Wij gaan toch ook geen Franse kazen uit de schappen gooien, omdat ze in Nederland naast de Nederlandse kazen in de winkel staan? De Franse overheid heeft hier jammerlijk gefaald."

Albert Jan Maat wil van de Europese Commissie weten welke maatregelen zij zal nemen om dergelijke nationalistische acties tegen de interne markt in de toekomst te voorkomen. Ook heeft hij zijn Franse collega´s aangesproken en opgeroepen vragen te stellen in de Franse assemblee, omdat het kennelijke lakse politieoptreden niet onder de Europese bevoegdheid valt maar onder de Franse.

Meer bijzonderheden:
Albert Jan Maat, tel. + 31 6 54271314
Eduard Slootweg, persvoorlichter EVP/ED-CDA, tel. + 32 475 721 280