Gemeente Zwijndrecht

Huisbezoeken WOZ-taxateur
Noodzakelijk voor een juiste waardevaststelling'

Eerder dit jaar zijn door de gemeente Zwijndrecht naar alle eigenaren en gebruikers van onroerend goed in de gemeente, zogenaamde WOZ-waardebeschikkingen verstuurd. In de WOZ-waardebeschikking stelt de gemeente vast welke waarde zal worden gehanteerd als grondslag voor belastingheffing in de jaren 2001 tot en met 2004. De door de gemeente vastgestelde waarde moet representatief zijn voor de mogelijk werkelijke waarde bij vrije verkoop op de peildatum (als peildatum is 1 januari 1999 gehanteerd). In totaal zijn er dit jaar zo'n 30.000 WOZ-waardebeschikkingen gestuurd.

Voor een zorgvuldige waardevaststelling, ook in de toekomst, is het van belang dat er een gedetailleerde administratie bij wordt gehouden van het onroerend goed in de gemeente. Ook de prijsontwikkeling op de lokale markt wordt door de gemeente goed in de gaten gehouden om bij de volgende herwaardering, op verantwoorde wijze, weer goed onderbouwde waarde voor al het onroerend goed vast te kunnen stellen. De eerst volgende herwaardering zal plaats vinden naar het waardepeil van 1 januari 2003.

Op dit moment zijn taxateurs van een gespecialiseerd bureau bezig met de inspectie van panden waarvan bezwaar is aangetekend tegen de vastgestelde WOZ-waarde. Ook worden momenteel in het kader van de permanente marktanalyse, de panden bezocht die verkocht zijn in het jaar 2000. Vervolgens komen ook de verkopen uit het jaar 2001 (en natuurlijk de daarop volgende jaren) aan de beurt. Met dit alles is de gemeente in staat om te verifiëren of de geregistreerde informatie correct is en op de juiste wijze wordt toegepast. Daarvoor zijn huisbezoeken soms noodzakelijk.

De gemeente probeert door een uitgebreide voorlichting duidelijk te maken dat er naast een wettelijke plicht om mee te werken, ook een groot eigen en een algemeen belang is. Hoe meer adressen door een taxateur bezocht worden, des te beter kan ook de administratie worden bijgehouden van waaruit de gemeente ook in de toekomst weer de nieuwe WOZ-waarde zal vaststellen. Alle bewoners van panden die worden bezocht ontvangen een brief. Hierin wordt het doel en de achtergronden van het bezoek uitgelegd. Daarnaast heeft de gemeente een algemeen informatienummer beschikbaar. De gemeente hoopt hiermee te bereiken dat er meer begrip ontstaat voor de bezoeken van de taxateurs. Het telefoonnummer voor vragen is (078) 6 206 590 en is op werkdagen te bereiken van 08:30 tot 16:00 uur. Ook kunt u terecht aan de balie van het gemeentehuis aan de Burgemeester de Bruïnelaan 45 te Zwijndrecht. Deze is geopend op werkdagen van 08:30 tot 13:00uur.

Mocht overigens de taxateur niemand thuis treffen dan wordt een antwoordkaartje achtergelaten. U wordt verzocht dat kaartje terug te sturen zodat de taxateur contact met u op kan nemen voor het beantwoorden van een aantal vragen of voor het maken van een afspraak.