Gemeente Zwijndrecht

Veiligheidssymposium 18 oktober

De gemeente organiseert op donderdag 18 oktober een veiligheidssymposium. Deze hele dag staat in het teken van het samenwerken aan veiligheid.

Veiligheid heeft vele gezichten. Zo kunnen inwoners zich onveilig voelen door `enge' plekken in de wijk of rondhangende jeugd, maar kan ook te maken hebben met veiligheidsrisico's die veroorzaakt worden door gevestigde industrie of vervoer van gevaarlijke stoffen. Tijdens het symposium staan een drietal onderwerpen in de schijnwerpers die zowel te maken hebben met sociale- als met externe veiligheid: `veiligheid in de wijk', `jeugd en school' en `veiligheidsrisico's'. Zo zou op het gebied van de wijk een buurtnetwerk kunnen worden opgericht om veiligheid in de wijk te vergroten. Een jeugdnetwerk zou ervoor kunnen zorgen dat schooluitval wordt voorkomen. Professionals en inwoners gaan deze dag met elkaar in discussie over deze thema's en bespreken hoe de samenwerking vorm moet krijgen.

Het recht op veiligheid is niet afdwingbaar. De overheid kan iets betekenen als het gaat om veiligheidsgevoelens van inwoners. Het symposium besteedt aandacht aan de mogelijkheden die in de toekomst moeten leiden tot een lokale en regionale samenwerking tussen gemeenten, professionele instellingen en inwoners. De bedoeling van dit symposium is dat een stap wordt gezet naar een integraal veiligheidsbeleid, waarin verschillende partijen aan allerlei vormen van veiligheid samenwerken. Op die manier kan veiligheid worden bevorderd.