Gemeente Den Haag

2001-10-17: Stichting Werkbij bestaat 10 jaar

De Stichting Werkbij viert vandaag haar tienjarig bestaan. Werkbij werd in 1991 opgericht door de gemeente Den Haag om langdurig werklozen en werkloze jongeren te plaatsen op een gesubsidieerde baan. Sindsdien heeft Werkbij met in totaal 7.453 werklozen een dienstverband afgesloten.

In 1991 begon Werkbij met de uitvoering van de Banenpool en de Jeugdwerkgarantiewet. In 1998 zijn beide regelingen overgegaan in de Wet inschakeling werkzoekenden (Wiw).

Werkbij neemt jongeren en langdurig werklozen in dienst die niet op een andere manier aan een baan kunnen komen en detacheert hen bij z.g. inleners in zowel de profit als non-profit sector.

In 1991 begon Werkbij met 460 werknemers. Dat aantal is in de loop van de tijd sterk gestegen en ligt de laatste jaren rond 2350. Daarmee is Werkbij een van de grotere Haagse werkgevers.

Ook voor de randgemeenten Leidschendam, Rijswijk, Voorburg en Wassenaar voert Werkbij het werkgeverschap in het kader van de Wiw uit. Het gaat daarbij om 119 werknemers.

Belangrijk is dat de werkplek past bij de werknemer. Consulenten van Werkbij blijven de werknemer begeleiden. Aangezien de krappe arbeidsmarkt een afroming van kansrijke werkzoekenden heeft veroorzaakt, heeft de doelgroep van Werkbij steeds meer begeleiding nodig. Voordat Werkbij een duurzaam Wiw-dienstverband kan aanbieden is daarom steeds vaker een individueel voortraject nodig.

In de laatste jaren is het accent steeds meer komen te liggen op uitstroom naar een baan op de arbeidsmarkt. In de toekomst zullen Wiw-dienstbetrekkingen vooral gebruikt worden om langdurig werklozen gedurende een beperkte periode werkervaring op te laten doen waarmee zij de arbeids-markt op kunnen.

In zaal Concordia vindt s middags een receptie plaats voor het eigen personeel, inleners en externe relaties. s Avonds is er een feest voor alle Wiw-medewerkers.

17 oktober 2001

last update: 18 oktober 2001 ;pag.: 8990; auteur: 77